Lave kullpriser skaper bekymring

Store Norske gikk med 183,3 millioner kroner i underskudd før skatt i frøste kvartal. (Foto: SNSK)
Prisen for kull ligger i overkant av 70 dollar, mens Store Norske har budsjettert med "godt over 80 US dollar". Direktør Per Andersson, og ser heller ingen tegn til prisoppgang for kull i den nærmeste fremtid.

Prisen for kull ligger i overkant av 70 dollar, og direktør Per Andersson ved Store Norske er bekymret. Han ser heller ingen tegn til prisoppgang for kull i den nærmeste fremtid.

I inneværende års budsjett for SNSK opereres det med en kullpris på "godt over 80 US dollar", og ifølge Andersson betyr bare én dollars svingning 12 millioner kroner på bunnlinjen til Store Norske.

Svikt på 120 millioner?

Med en prisdifferanse på 10 US dollar på årsbasis snakker vi altså om en svikt i forhold til budsjettert på 120 millioner kroner.

Kvartalsrapportene fra tidligere i år har hele veien beskrevet den negative utviklingen. Ved halvårsskiftet (30.6. -14) var underskudd før skatt på 84,7 millioner kroner, mot -7,4 millioner i 2013.

Negativ prisutvikling

Lavere nettoproduksjon (bl.a. pga stort steininnhold) økte finanskostnader og marginalt høyere driftskostnader, og – ikke minst: en negativ prisutvikling for kull gjennom hele året, er oppgitt som bakgrunn for de negative tallene. 

Rensing og lagring

-Det er svært tøffe tider, ikke bare for oss, men for hele bransjen, medgir Per Andersson, men ser likevel et lyspunkt for kull i fremtiden:

-Et gjennombrudd i Canada for rensing og lagring av CO2 fra kullkraftverk kan bety mye for fremtidens kulldrift. 

 

Store Norske-sjef, Per Andersson, er bekymret for vedvarende lave kullpriser. (Foto: SNSK AS)
Adm. dir. Per Andersson, Store Norske. (Foto: SNSK AS)

Tags

Newsletter

Stay on top, click here for our weekly newsletter: