Russland viktigste marked for kongekrabbesjefen

Daglig leder Svein Ruud i Norway King Crab eksporterer betydelige mengder med kongekrabbe til Russland. Fra september av skal bedriften også satse mer på USA. (Foto: Norway King Crab)

Russland er det viktigste markedet for Norway King Crab på Bugøynes i Sør-Varanger. Det økende politiske spenningsnivået hos naboen i øst merkes så langt ikke på omsetningen, men temaet er stadig oppe i kundemøter, sier daglig leder Svein Ruud.

- Hvis vi ser på kroner og øre, så merker vi ingenting. Men det er liten tvil om at temaet er oppe i nær sagt alle kundemøter, sier Ruud da HNN slår på tråden for å høre hvordan kongekrabbebedriften opplever handelen med Russland i disse dager.

Både USA og EU har innført sanksjoner for å straffe Russland for landets rolle i Ukrainakrisen. Den norske regjeringen står sammen med EU om sanksjonene, men om dette også gjelder de siste tiltakene er usikkert.

Rubelen faller

I går svarte Russland med å innføre straffetiltak mot USA og Canada, men foreløpig har ikke utenriksdepartementet i Moskva gått ut med detaljer om hvem som omfattes.

- Politikk er politikk, kommenterer sjefen for Norway King Crab. 

Han er mer opptatt av rubelens utvikling i tiden som kommer, og er heller ikke bekymret for å bli pålagt eventuelle restriksjoner.

- Rubelen begynte jo å falle voldsomt allerede i januar-februar, og har svekket seg veldig mot andre valutaer. Det er klart; Blir rubelen mindre verdt, så vil det jo merkes ved at det gir redusert kjøpeevne, sier han.

Luksusprodukt

For bedriften på Bugøynes vil en nedgang neppe gi det helt store utslaget. Kongekrabbe er et luksusprodukt, og kjøperne i nabolandet i øst er gjerne russere med mye penger. Da er en eventuell fortsatt nedgang i valutaen langt mer alvorlig for andre grupper i befolkningen som ikke er like godt stilt, økonomisk. Eller andre næringslivsaktører, for den saks skyld.

Ruud tror – i likhet med stortingspolitiker Eirik Sivertsen (Ap) og Trond Skotvold (regiondirektør i NHO Troms) at det er viktig å holde en god dialog med Russland.

- Jeg tror det er sunt for alle at vi prøver å ha «business as usual». Det er slettes ikke tiden for å begynne å stramme inn på dialogen nå.

Ruud viser til Tyskland, hvor også forbundskansler Angela Merkel synes å dra et skille mellom politikk og forretninger.

- Her plages vi litt med at vi har for mange som har råd til å gå rundt å være prinsipielle. Vi må være litt mer pragmatiske, mener den daglige lederen ved Norway King Crab.

Satser i USA

Russland utgjør mellom 20 og 25 prosent av markedet til bedriften, og Kina er det største landet de eksporterer til.

- Det er ikke hyggelig å sitte med land som det er knyttet politisk risiko til, medgir Ruud.

Årlig omsetter Norway King Crab  for mellom 25 og 30 millioner kroner. De driver en utstrakt eksport. Etter at krabbene er dratt opp av det friske, kalde sjøvannet havner de på restauranttallerkener i alt fra Shanghai til Hong Kong, Tokyo, Dubai, Paris, London, Oslo og Moskva.

Besøker du Noma i København - som for en knapp uke siden ble kåret til verdens beste restaurant - er kjempekrabbene nordfra et fast innslag på menyen.

I tiden framover vil Ruud og co satse mer på USA. Det kan være en grei strategi å være «spredt utover», sier han. Under finanskrisen var det lite fart i det amerikanske markedet, men nå er det på tur opp igjen. Norway King Crab skal også satse mer i Midtøsten, og i London, blant annet.

Nedgang og streng valutakontroll

- Jeg har en kunde i Kiev, som påstår de har «business as usual», der også. Det er stort sett i Øst-Ukraina og på Krim at problemet merkes, sier Ruud, og forteller at valutakontrollen der har blitt så streng at det per i dag tar 10-14 dager før transaksjoner går gjennom.

Flere europeiske banker og bedrifter merker nå nedgangen i russisk økonomi, melder NTB.

Nedgangen skyldes hovedsakelig at det store russiske markedet har sviktet, blant annet på grunn av sterkt fallende kurs på russiske rubler.

Ifølge USA har 60 milliarder dollar strømmet ut av Russland hittil i år som følge av krisen. Det er mer enn totalbeløpet for hele fjoråret.

Ukrainakonfliktens påvirkning på den russiske økonomien ble tydelig senest for et par dager siden, da Russlands president Vladimir Putin hevdet at russiske styrker var trukket tilbake fra den ukrainske grensen. Det reagerte børsen i Moskva umiddelbart på, med en stigning på litt over tre prosent samme kveld.

Tags

Newsletter

Stay on top, click here for our weekly newsletter: