Klimatoppmøtet i Madrid I dag går startskuddet for et kritisk år for å bekjempe klimaendringene. FN-sjef Guterres er ikke imponert over innsatsen så langt.

FNs generalsekretær, Antonio Guterres, er ikke fornøyd med hvordan verden har svart på klimautfordringene så langt. Foto: IAEA Imagebank
I forkant av møtet har FNs generalsekretær António Guterres sagt at verdens svar på klimakrisen til nå har vært "helt utilstrekkelig". 

Kampen mot stigende temperaturer begynner i Madrid denne uken, der FNs delegater samles til viktige samtaler. Forhandlere fra nesten 200 land vil være tilstede. 

I forkant av møtet har FNs generalsekretær António Guterres sagt at verdens svar på klimakrisen til nå har vært "helt utilstrekkelig". 

Konferansen finner sted midt i en flom av dårlige nyheter om klimaendringer de siste dagene, deriblant: 

Statsminister Erna Solberg vil delta på åpningen 2. desember, og klima- og miljøminister Ola Elvestuen vil delta siste uken under forhandlingene, den 9.- 13. desember. 

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) reiser til Moskva for å møte sin kollega Dmitrij Kobylkin, og snakke om norsk-russisk miljøsamarbeid både på Kola og i Barentshavet. (Foto: Bjørn H. Stuedal, Klima- og miljødepartementet).
Det haster med å kutte utslipp, og det er viktig at dette blir et hovedtema for klimamøtet, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen. Foto: Bjørn H. Stuedal, Klima- og miljødepartementet

Norge vil melde inn et forsterket klimamål til FN i 2020, melder Regjeringen i en pressemelding. 

Et sentralt tema på FNs klimaforhandlinger i Madrid er at landene øker sine ambisjoner under Parisavtalen.

- Verden er langt unna å nå Parisavtalens mål. Det haster med å kutte utslipp, og det er viktig at dette blir et hovedtema for klimamøtet, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen.

Under klimaforhandlingene i Madrid, COP 25, er det også et mål å ferdigstille regelverket for hvordan land kan samarbeide for å nå sine klimamål. Denne delen av regelboka for Parisavtalen ble ikke fullført under klimaforhandlingene i Katowice i Polen i fjor.

Denne årlige begivenheten skulle egentlig finne sted i den chilenske hovedstaden Santiago, men ble avlyst av president Sebastián Piñera på grunn av pågående sivil uro i landet.

Tags

Newsletter

Stay on top, click here for our weekly newsletter: