Nå kan Nord-Norge få den reduserte arbeidsgiveravgiften tilbake

Reglene for offentlige investeringer i havner, flyplasser, kultur og distriktene ligger an til å bli blir enklere etter at EU-kommisjonen 17. mai godkjente prinsippene til nye unntaksbestemmelser. Det er gode nyheter både for Nordlands fylkesrådsleder Tomas Norvoll og nordnorsk næringsliv. (Foto: Christine Karijord)
Endringer i unntaksbestemmelsene i EU kan igjen åpne for regional investerings- og driftstøtte til transport- og energisektoren i Nord-Norge. – Det er bra, sier Nordlands fylkesrådsleder Tomas Norvoll, men for at endringene skal tre i kraft i Norge må de tas inn i EØS-avtalen.


Endringer i unntaksbestemmelsene i EU kan igjen åpne for regional investerings- og driftstøtte til transport- og energisektoren i Nord-Norge. – Det er bra, sier Nordlands fylkesrådsleder Tomas Norvoll, men for at endringene skal tre i kraft i Norge må de tas inn i EØS-avtalen.

- Endringene betyr at en i prinsippet kan gjeninnføre differensiert arbeidsgiveravgift innenfor energi og transportsektoren. I dag har de 14,1 prosent i arbeidsgiveravgift. Nå kan energi- og transportbedriftene igjen få mellom 5,1 og 7,1 prosent i arbeidsgiveravgift.

- Det er helt avgjørende at regjeringen nå arbeider for å løfte inn i endringene i EØS-avtalen. Regjeringen må ta i bruk det handlingsrommet som åpner seg for næringsutvikling i Nord-Norge. Jeg vil nå ta opp dette med regjeringen, sier Norvoll i en pressemelding.

Det var i juli i 2014 at det – både i EU og Norge – ble innført nye regler om differensiert arbeidsgiveravgift. Disse innebar blant annet at bedrifter innen transport, energi og finans – som tidligere hadde lav eller ingen arbeidsgiveravgift i distriktene – måtte punge ut med mer til staten. Regelendringen førte til en kraftig økning i arbeidsgiveravgiften i nord, og opprørte en rekke aktører i de berørte næringene. Endringene rammet blant annet kraftselskapene, Hurtigruten og Widerøe AS.

Les også: Torghatten: - Risikerer at ruter blir nedlagt

Må legge til rette for vekst


- Det er denne innstrammingen som nå blir myket opp. EU-kommisjonen har innsett at både folk og næringsliv må ha vilkår som gjør at de kan vokse i regionene som ligger lengst unna de store europeiske markedene, sier Norvoll.

EU-kommisjonen godkjente for to uker siden prinsippene til de nye unntaksbestemmelsene.

Kommisjonen ønsker nå å gjøre det lettere for offentlige myndigheter å gi kompensasjon til selskaper for ekstrakostnadene de får på grunn av avstander - og andre forhold i EUs ytre regioner.

- Det er dette vi har jobbet for siden disse sektorene ble tatt ut av unntaksbestemmelsene. At EU endrer unntaksbestemmelsene viser at arbeidet vi gjør sammen med Troms og Finnmark og venner i andre EU-land hjelper, sier fylkesrådslederen.

- Den viktigste oppgaven til de nordnorske representantene i Brussel de nærmeste årene, er å få den reduserte arbeidsgiveravgiften tilbake, uttalte Norvoll til High North News i 2014.

Må være hjemmehørende i nord

Norvoll og støttespillerne, som i etterkant har deltatt på en rekke møter med representanter fra de ulike EU-organene som jobber med dette, er glad for gjennomslaget som kan få stor betydning for virksomheter i distriktene.

- Det er bra. Samtidig er de viktig at dette må forstås slik at det er reelle selskaper med ansatte og virksomhet i distriktene som kan støttes, ikke selskaper med kun en postadresse i distriktene, klargjør han.






Nøkkelord