ESA: -Ikke vi som lager reglene

- ESA has not established the regulations and does not ignore the EFTA Court. We have done what the Court requested, says Head of Communications of ESA Anne Marte Vestbakke. (Photo: Xavier Håape/Wikimedia Commons and ESA)
- ESA har gjort det domstolen ba om, vi blåser ikke i EFTA-domstolen, sier kommunikasjonssjef i ESA, Anne M. Vestbakke.


- ESA har gjort det domstolen ba om, vi blåser ikke i EFTA-domstolen.

- Det er ikke ESA som har fastsatt nye regler for differensiert arbeidsgiveravgift i transport- og energisektoren, slik det står i artikkelen i High North News. Det er endringer som har kommet i stand etter forhandlinger mellom EU og Norge, sier Anne M. Vestbakke, kommunikasjonssjef i ESA til High North News.

Følger opp reglene

- ESAs rolle ligger kun i håndhevelsen av EØS-reglene etter at de er fastsatt: Vi følger med på at norske myndigheter overholder EØS-reglene når de deler ut statsstøtte, sier Vestbakke, og understreker følgende:

- I 2014 sendte Norge ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift til ESA for godkjenning, og ESA ga grønt lys. Det er korrekt at godkjenningen av den delen av ordningen som omhandler ambulerende virksomhet, så ble annullert av EFTA-domstolen. Men det ble den fordi domstolen ønsket at ESA skulle undersøke denne delen av ordningen spesielt.

Vi har gjort som domstolen sa

EFTA-domstolen tok ikke stilling til om regelen som sådan er lovlig eller ikke. At ESA nå godkjenner ordningen på ny, betyr ikke at vi «blåser i domstolen». Tvert imot: Vi har gjort som domstolen ba om, og har gjennomført en egen undersøkelse av den delen som handler om ambulerende virksomhet.

ESAs konklusjon er at denne delen av den differensierte arbeidsgiveravgiften er i tråd med EØS-reglene, og at Norge derfor kan gjeninnføre den, sier Anne M. Vestbakke i ESA.

ESAs avgjørelse fra 31. mai finner du her. 

Les også: A-avgiftshullet åpner for storstilt juks








Nøkkelord