ESA blåser i domstolen. Kimek vurderer ny sak

Kimek i Kirkenes
Den russiske fiskeflåten i Barentshavet har utgjort et sentralt markedsgrunnlag for Kimek i Kirkenes siden bedriftens oppstart i 1986. På verftet er 70 prosent av omsetningen basert på oppdrag for russiske kunder, ifølge Greger Mannsverk, administrerende direktør i Kimek. (Foto: Kimek Offshore).
I 2015 slo EFTA-domstolen fast at sørnorske selskaper ikke kan nyte godt av differensiert arbeidsgiveravgift når de leier ut arbeidskraft i Nord-Norge. Det overser ESA.


I 2015 slo EFTA-domstolen fast at sørnorske selskaper ikke kan nyte godt av differensiert arbeidsgiveravgift når de leier ut arbeidskraft i Nord-Norge. Det overser ESA.

Nå har ESA fastsatt nye regler for differensiert arbeidsgiveravgift – og overser suverent EFTA-domstolens avgjørelse for knappe to år siden.

Vant i to rettsrunder

Det var Kirkenesbedriften Kimek Offshore som fikk saken opp for EFTA-domstolen, og i to runder fikk den lille (i denne sammenheng) bedriften domstolens medhold i kampen mot så vel norske myndigheter som ESAs mange advokater

Som High North News skrev i september 2015, dreide saken seg om ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift, som ble godkjent av ESA sommeren 2014, og skal bidra til å sikre bosetting i distriktene, spesielt i Nord-Norge.

Dømte mot ESAs regler

Samtidig som ordningen ble godkjent ble det også laget regler som gir firmaer som driver ambulerende virksomhet og utleie av arbeidskraft den samme differensierte arbeidsgiveravgiften, selv om selskapene ligger i områder som ikke omfattes av ordningen.

Det var denne regelen – som tilgodeser selskaper som er lokalisert utenfor de aktuelle geografiske områdene – EFTA-domstolen ikke ville godkjenne, og dømte mot ESAs regler.

Innføres igjen

I månedsskiftet mai-juni i år jublet nordnorsk næringsliv og politisk ledelse over at den differensierte arbeidsgiveravgiften innenfor energi og transportsektoren kan innføres igjen.

Men samtidig endres reglene for innleid arbeidskraft – stikk i strid med hva EFTA-domstolen altså slo fast.

- Bygger ikke samfunn

For arbeidstakere som utfører arbeid innenfor sonen med null i arbeidsgiveravgift i mer enn 50 prosent av total arbeidstid, slipper selskapene unna avgiften, uansett hvor selskapet er lokalisert.

- Det er ikke slik man bygger samfunn i distriktsnorge, det er en måte å reise bygg på, sier Greger Mannsverk, administrerende direktør i Kimek Offshore i Kirkenes, til High North News.

Han er svært skuffet over ESAs nye regler, men ikke overrasket.

- Vi vant ikke krigen

Sør- og vestnorske bedrifter, som pendler personell inn i redusert sone, mottar over 200 millioner kroner i støtte fra staten pr år, ifølge tall fra Finansdepartementet. Dette er midler Mannsverk mener skal komme distriktene til gode.

- Vi vant slagene i 2015, men vi har ikke vunnet krigen, sier Mannsverk.

- Vi ser at EFTAs overvåkingsorgan, ESA, har vurdert samme sak igjen, og med samme resultat som sist. Dette til tross for at EFTA-domstolen sier seg enig med oss (i Kimek Offshore) i at denne formen for støtte ikke vil bidra til permanente arbeidsplasser i de berørte områdene.

Mannsverk peker på at støtten i form av lavere eller ingen arbeidsgiveravgift på denne måten blir støtte til bedrifter som ikke har de samme utfordringene ved å operere i nordområdene på permanent basis.

Skal veie opp for ulemper

Han understreker også at argumentene for differensiert avgift er nettopp å bygge samfunn i nord, det er distriktspolitikk for å veie opp de ulempene det medfører å bo og drive i utfordrende og befolkningstynne områder.

- Slik det er nå kan store firma på Sør-, Øst,- eller Vestlandet fly opp arbeidsstokker og bruke statens subsidier til å utkonkurrere oss som forsøker å overleve i nord. Det er ikke slik denne støtten er ment å være, hevder Greger Mannsverk.

Vurderer ny rettsak

Kimek Offshore vurderer nå om de skal forsøke å få saken opp i EFTA-domstolen nok en gang, eller om det er ande måter de kan bekjempe reglene på.

Da saken var oppe i 2015 hadde Kimek full støtte fra NHO Finnmark. Styreleder i NHO Finnmark, Tore Wæraas, svarer slik på spørsmål fra High North News om organisasjonens syn på det nye vedtaket i ESA:

"Styret i NHO Finnmark har ikke styrebehandlet det nye ESA-vedtaket, men med bakgrunn i tidligere styrevedtak støtter NHO Finnmark fremdeles Kimek.

Jeg har stor forståelse for at Kimek har behov for å gå litt i "tenkeboksen" for å vurdere hvordan de velger å håndtere saken videre. Dersom de ønsker å fremme den på nytt for EFTA-domstolen er det noe jeg støtter.

Målet uthules med dette

Dette er en sak som handler om å sikre en av hovedmålsettingene for tiltakssonen, som er å bidra til å styrke næringsliv og befolkningsutvikling i Nord-Troms og Finnmark.

Slik jeg ser det vil dagens nye ESA-vedtak dessverre bidra i praksis til å uthule dette målet, og snarere fører til å styrke muligheter for sørnorske bedrifter til å få oppdrag i nord uten å sikre lokal næringsutvikling og bosetting".

Dermed ligger ballen i øyeblikket hos Kimek Offshore, og foreløpig kan ikke adm. dir. Greger Mannsverk si hva konklusjonen kommer til å bli.

Les også: ESA: Ikke vi som lager reglene  og A-avgiftshullet åpner for storstilt juks

 

 

Nøkkelord