- A-avgiftshullet åpner for storstilt juks

Tomas Norvoll (Ap) er kritisk til regjeringens forståelse av Nord-Norge. (Foto: Kjetil Rakkenes Anda)
- Hullet i reglene for redusert a-avgift må tettes snarest, hvis ikke står ordningen vid åpen for juks.


- Hullet i reglene for redusert a-avgift må tettes snarest, hvis ikke står ordningen vid åpen for juks.

Det sier fylkesrådsleder i Nordland, Tomas Norvoll (A), til High North News i forbindelse med at ESA (igjen) har åpnet for reduserte eller ingen arbeidsgiveravgift for arbeidstakere som pendles inn til 0-avgiftsonen i Nord-Norge.

Den viktigste saken fremover

Norvoll, som også er leder i styret for Nord-Norges EU-kontor i Brussel, sier at dette vil være den viktigste saken for dette kontoret fremover.

- Vi har kommet et godt stykke ved at man har fått innført ordningen med redusert a-avgift også for energi og transport, men det blir meningsløst hvis alle som etablerer et postkasseselskap i nord skal kunne nyte godt av ordningen.

Ikke en skattelette

Da blir det som et rent skattetlette-tiltak, og det er det overhodet ikke ment som, sier Norvoll.

Han understreker at fritaket for arbeidsgiveravgift i nord er gjort tillatt fordi man har erkjent at det er ekstra kostnader og utfordringer ved å drive i disse områdene.

Jevne ut forskjeller

- Det handler om avstand til markedene, det handler om befolkningssammensetning og en del andre særskilte forhold. Det dreier seg rett og slett om retten til å jevne ut reelle forskjeller, en helt essensiell rett som ikke kan hules ut på denne måten.

Styret for Nord-Norges EU-kontor skal møtes i Brussel de kommende to dagene, og saken om arbeidsgiveravgiften ligger øverst i saksbunken. Styreleder Norvoll har også bedt om et møte med EØS/EU-minister Frank Bakke-Jensen (H) i sakens anledning.

Det åpner for juks

- Jeg tror egentlig at alle som har vært og er involvert i dette spørsmålet er enige om at det ikke kan åpnes for juks på den måten det nå er. Hele bakgrunnen for reglene fra ESA er at man skal kunne utjevne forskjellene, ikke gi subsidier generelt, påpeker Tomas Norvoll.

Les også: ESA: - Ikke vi som lager reglene




Nøkkelord