Dansk Nordpolen-krav presentert i New York

En delegasjon fra Grønland og Danmark har de to siste dagene vært i New York for å presentere Danmarks krav på kontinentalsokkelen utenfor Grønlands kyst.


En delegasjon fra Grønland og Danmark har de to siste dagene vært i New York for å presentere Danmarks krav på kontinentalsokkelen utenfor Grønlands kyst.

Kravet ble sendt inn skriftlig allerede i 2014, av den danske regjeringen og Naalakkersuisut (Grønlands regjering, red.anm). Denne uke ble det ytterligere befestet, etter å ha blitt lagt frem for FN's sokkelkommisjon. Det skriver den grønlandske avisen Sermitsiaq.

Enormt område 

Havbunnsområdet det er snakk om er mer enn 20 ganger større enn Danmark.

Kravet fra den danske staten og det grønlandske selvstyret er tredelt, og inkluderer områder som ligger 200 sjømil utenfor Grønlands kyst mot nord, nordøst og nord.

- Det er positivt at vi etter en lang prosess med innsamling, bearbeiding og innrapportering av data for de tre områdene, nå får muligheten til å representere kravene for sokkelkommisjonen, sier Vittus Qujaukitsoq (S), Grønlands minister for utenlandske anliggender, i en pressemelding.

Attraktiv havbunn 

Han mener Danmark og Grønlands krav er mer "offisielt", nå som det er lagt frem for FN's sokkelkommisjon. 

- Nå ser vi frem til en konstruktiv behandling, møter med kommisjonen - og til de etterfølgende forhandlinger med kyststater med overlappende krav.

Det danske kravet omfatter nærmere 900.000 kvadratkilometer av havbunnen ved Nordpolen, og Russland og Canada har også gjort krav på deler av området.

Les også: Russland gjør krav på 1.2 millioner kvadratkilometer i Arktis

I denne artikkelen (engelsk) kan du lese mer om russernes krav, som ble overlevert til FN i februar i år.

Grønland er en del av kongeriket Danmark, men har hatt selvstyre siden i 1979. I 2009 ble selvstyret utvidet, bortsett fra i utenriks- og sikkerhetspolitikken. Selvstyret på verdens største øy har gradvis - og etter det - fått enda mer makt og ansvar overført fra den danske staten.


 

Les også: 

Dragkampen under Nordpolen tilspisses

Mener Danmarks territorialkrav vil bli godkjent

- Ingen kan eie Nordpolen

Analyse: Hold hodet kaldt – Russland og Nordpolen

Nøkkelord