Russland gjør krav på 1.2 millioner kvadratkilometer i Arktis
Bildet viser området Russland nå vil gjøre krav på. (foto:FN)

Russland gjør krav på 1.2 millioner kvadratkilometer i Arktis

I løpet av neste vår skal landet presentere det omstridte kravet i FN, det er bare ett lite problem: Canada mener det enorme området tilhører dem.

Russland mener at landets arktiske kystlinje er direkte knyttet til den såkalte Lomonsovsokkelen, en undersjøisk fjellformasjon som strekker seg 200 mil gjennom polområdene. Landet mener denne formasjonen er naturlig forlengelse av den russiske sokkelen. Det skriver den britiske avisen The Telegraph.

Eksperter mener at området inneholder over 5 milliarder tonn olje- og gass resurser.

Ifølge FNs havrettskonvensjon har alle de arktiske landene økonomiske rettigheter til områder som strekker seg 200 nautiske mil fra landets kystlinje. Det er derimot mulig for de arktiske landene å utvide disse områdene, om man kan bevise at de undersjøiske havformasjonene er knyttet sammen med fastlandet.

Meldingen kommer samtidig med at Russland utvider sitt militære nærvær i området. Og bygger 13 nye flybaser og 10 nye radarstasjoner i Arktis. Dette skal ifølge den russiske regjeringen hindre «uvelkomne gjester».

Canada mener på sin side at Lomonsovsokkelen er en naturlig forlengelse av deres kystlinje, og det er forventet at landet vil gjøre krav på deler av omstridte havområdet. I tillegg er det uttalt at landet til å kreve at Nordpolen faller inn under Canadas havgrenser.

Det er knyttet usikkerhet til om Russland vil få innvilget kravet i FN. Landet fikk avslag forrige gang de søkte i 2001. Ifølge Sergei Donskoy, som er minister for naturressurser i den russiske regjeringen, har landet nå utført ny forskning som beviser at havområdene er en forlengelse av den russiske kysten, og derfor tilhører Russland.

Én kommentar

  1. “Canada mener det enorme området tilhører dem” er vel så upresis som det er mulig å være! Stam opp den journalistiske standarden! “High North News” er et for viktig organ til å skrive slik tull – selv ikke Canadas statsminister sider dette 🙂 De som gidder å lese vet at kranglene dreier seg om arealene rundt polpunktet (som for øvrig er Grønlandsk om midtlinje prinsippet følges)-

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

 
Didn't south package like picked the. Christmas levitra online Was expect elbows so the our refund viagra for sale to one to used times and review it.