1.200 Storskogasylanter fortsatt registrert som «forsvunnet»

Therese Bergwitz-Larsen, presserådgiver i Utlendingsdirektoratet (UDI). (Foto: UDI)
- Per i dag er det rundt 1.200 av de som kom over Storskog som har forlatt mottak, og som fortsatt har ukjent oppholdssted, sier seniorrådgiver Therese Bergwitz-Larsen i Utlendingsdirektoratet (UDI) til High North News.


- Per i dag er det rundt 1.200 av de som kom over Storskog som har forlatt mottak, og som fortsatt har ukjent oppholdssted, sier seniorrådgiver Therese Bergwitz-Larsen i Utlendingsdirektoratet (UDI) til High North News.

I juni var antallet høyere. Da var det, i UDIs systemer, 1.352 personer som var registrert som «forsvunnet».

- Grunnen til at tallet går ned, er at vi etter hvert får inn opplysninger om hvor noen av dem befinner seg, for eksempel i andre europeiske land, utdyper Bergwitz-Larsen ved Kommunikasjonsstaben i UDI.

Som High North News skrev forleden er det per nå 650 av de om lag 5.500 menneskene som kom over grensa fra Russland til Norge i fjor, som har fått asylsøknadene sine innvilget

Totalt 1.750 personer har fått søknaden realitetsbehandlet, og fått avslag.


Jobber fortsatt med søknadene

- Slik som det ser ut nå regner vi med å være ferdig med å behandle de resterende sakene i løpet av høsten, sier assisterende avdelingsdirektør Tor-Magne Hovland i Utlendingsdirektoratet (UDI).

De som har fått avslag på asylsøknaden sin, bes om å forlate landet innen en utreisefrist.

- Dette foregår på tre måter, forklarer Hovland.

- Man har de som reiser på egen hånd, og organiserer reisen selv. Og så har man de som ber om assistert retur, og de som returneres ved tvang, sier han.

De som reiser på egenhånd, og eventuelt ikke melder fra om dette til politiet eller mottaket de er registrert ved, registreres som «forsvunnet» av UDI.

- Disse sakene henlegges da fortløpende, legger han til.


Uttransportert til 27 land

- Er det en høyere andel av asylsøkerne over Storskog som har fått innvilget søknadene sine, enn ellers i landet?

- Nei, slik sett er antallet innvilgede søknader mindre enn det totale snittet, sier Hovland.

I skrivende stund er det om lag 950 av Storskogasylantene som fortsatt venter på å få søknadene sine behandlet.

Av de som har fått avslag er det, ifølge kommunikasjonsrådgiver Linda Hafstad i Politiets utlendingsenhet, 738 personer som har blitt uttransportert – til totalt 27 land.

- I tillegg har en del personer reist til sine hjemland på egen hånd med støtte av IOM (International Organization for Migration, red.anm), sier Hafstad, og legger til at assistert retur administreres av UDI.


Nøkkelord