650 Storskogasylanter har fått søknaden innvilget

Politimester Ellen Katrine Hætta frykter mer kriminalitet over grensen dersom det drar ut i tid å få på plass en ny grensestasjon tilpasset trafikken. Foto: Clemensfranz/Wikimedia Commons
Av de omlag 5.500 personene som kom over Storskog i fjor, har 4.500 fått sakene sine ferdigbehandlet. 650 har fått asylsøknaden innvilget, viser oppdaterte tall fra Utlendingsdirektoratet (UDI).


Av de omlag 5.500 personene som kom over Storskog i fjor, har nå 4.500 fått sakene sine ferdigbehandlet. 650 har fått asylsøknaden innvilget, viser oppdaterte tall fra Utlendingsdirektoratet (UDI).

Sist UDI oppdaterte tallene, i midten av juni, var det bare 150 personer som hadde fått asylsøknaden innvilget.

Nå viser de siste tallene, som er offentliggjort av direktoratet i dag, at 1.750 personer har fått søknaden realitetsbehandlet og fått avslag – mens 650 har fått opphold.

1000 har fått saken avvist med begrunnelsen at de kom fra et trygt tredjeland (Russland).

Om lag 1.100 av sakene er av ulike årsaker blitt henlagt.

Ifølge Therese Bergwitz-Larsen, seniorrådgiver ved kommunikasjonsstaben i UDI, betyr en henleggelse at søkeren har trukket søknaden og reist med assistert retur eller på egenhånd.

Totalt kom det 5.445 asylsøkere fra Russland til grensestasjonen Storskog i Sør-Varanger i 2015. De resterende sakene er fortsatt til behandling.

Ifølge UDI er det fortsatt noe usikkerhet knyttet til disse tallene, og de vil kunne endres etter hvert som direktoratet behandler sakene.

Grenseovergangen Storskog har vært åpen for vanlig ferdsel siden i 1992, for dem som har dokumentene i orden.

Tradisjonelt sett har det vært få asylsøkere som har tatt seg inn i Norge fra Russland. I årene 2003-2014 kom det bare 16 asylsøkere i snitt i året, med en topp i 2003 – med 53 personer. I fjor høst eksploderte imidlertid tilstrømningen langs den arktiske ruten, med om lag 5.500 asylanter som tok seg inn i Norge fra Russland.


 

Les også:

Kommentar: Den farlige retorikken

Kronikk: Når justisministeren overtar utenrikspolitikken

Langt færre asylsøkere over Storskog

Nøkkelord