Gruveeventyret på Grønland kan være over

- Indigenous residents of the Arctic, as here in Nuuk, Greenland, will be adapting to radical climate change. To address these challenges we need to go local, writes Christin Kristoffersen. (Photo: Lovstromp/Wikimedia).
London Mining er insolvent, vil selge milliardprosjektet på Grønland.
London Mining er insolvent, vil selge milliardprosjektet på Grønland. 

Fallet i prisen på jernmalm har satt en effektiv stopper for gruveeventyret på Grønland. Prisene er nå på sitt laveste i løpet av fem år, og bare det siste året er prisene nesten halvert. Årsaken er lav byggeaktivitet i Kina, og at storprodusenter som BHP Billiton og Rio Tinto har økt produksjonen for å ta inn igjen tapene, noe som øker presset på de mindre produsentene. 

Verdt ingenting

Den danske avisen Politiken skriver i dag at gruvelisensen ved Isua i Vest-Grønland nå er avskrevet til null av den viktigste investoren. Prosjektet er med det offisielt satt til en verdi på null.

Situasjonen var en annen for ett år siden, da det britiske selskapet London Mining fikk lisens til å drive gruven i 30 år . Det ble forventet en investering på mellom 13 og 14 milliarder danske kroner, et bidrag til den grønlandske statskassen på ca to milliarder kroner i året, og flere hundre lokale arbeidsplasser. 

Men i høst har alt gått feil for London Mining. Som om ikke lave jernpriser var vanskelig nok  er også selskapet rammet av ebolautbrudd i nærheten av gruven de driver i Marampa i Sierra Leone. Denne gruven ble for to uker overtatt av en konkurrent, Frank Timis. 

Nå er selskapet satt under administrasjon. 

Lisensen kan bli inndratt

Lisensen for å drive jerngruve på Grønland tilhører selskapet London Mining Greenland, og er ikke omfattet av handelen med Timis, som har overtatt i Sierra Leone. 

Hva som skjer videre med forekomsten på Grønland er foreløpig helt i det blå, men en av mulighetene er å selge selskapet hvor lisensen ligger. 

- Selskapet som eier lisensen på Grønland er ikke omfattet av noen form for insolvens, så styret overveier hvordan man skal fortsette. En av mulighetene er å selge dette selskapet, sier en av selskapets administratorer, Peter Dickens, fra PWC til Politiken. Han hører gjerne fra mulige kjøpere. 

Hvis det ikke løpet av det kommende året blir investert mer i selskapet vil Grønland inndra lisensen igjen, investeringer er en av betingelsene for at lisensen ble gitt.  

Les mer om prosjektet her.

 

Les også: 

London Mining på randen til konkurs

Tags