Knallstart for SALT

Åpningshelgen til SALT ble en suksess, med tusenvis av besøkende på Langsanden i Gildeskål. (Foto: Arne O. Holm)
Masse folk, strålende sol – og nordlys til kvelds. Daglig leder Andreas Førde, og SALT-gründerne Erlend Mogård Larsen og Helga-Marie Nordby, kunne ikke fått en bedre start på det unike miljø, kunst- og kulturprosjektet som åpnet i helga.

Masse folk, strålende sol - og nordlys til kvelds. Daglig leder Andreas Førde, og SALT-gründerne Erlend Mogård Larsen og Helga-Marie Nordby, kunne ikke fått en bedre start på det unike miljø, kunst- og kulturprosjektet som åpnet i helga.

Når High North News snakker med Førde mandag formiddag er den daglige lederen småsliten etter ei hektisk helg i fjæresteinene på Sandhornøy, utenfor Bodø. Innspurten til fredagens åpning ble hektisk:

- Det har kanskje vært tre timer søvn per natt den siste uka, sier Andreas Førde.

Han forteller at det 50-60 mann store teamet av gode hjelpere jobbet steinhardt frem mot åpningen fredag.

- Det ble mye i siste liten. Men fordi vi hadde så lyst til å få alt ferdig, sto vi ennå og saget når de første publikummerne kom, flirer han.


Hektisk innspurt

Lite søvn og litt «siste hånd på verket»-snekring til tross; Førde er storfornøyd:

- Vi har jo vært kjempeheldig; med det været! Når vi da i tillegg lyssatte med fakler og lykter, så ble det høy gåsehud-faktor. På fredag tipper vi at vi hadde rundt 3000 mennesker. På dagtid på lørdag var det gratis. Da hadde vi kanskje 2000 besøkende, og rundt 800-900 på kvelden, forteller han.

- I tillegg kom det masse folk på søndagen, og det var vi ikke helt forberedt på, men da var det bare for alle og hive seg rundt, fortsetter han.

- Akkurat nå er vi litt slitne. Men jeg er veldig stolt av det vi har fått til. Vi har klart det mange trodde var umulig, oppsummerer han.

- Det har mye med logistikken å gjøre, for det er jo bare sand der ute, og på en øy – langt fra byen. Det er ikke så lett når man trenger noe raskt, og det handler om alt fra levering av varer, til maskiner og strøm, legger han til.

 

Variert program

I løpet av åpningshelgen har de besøkende kunne få med seg alt fra installasjonen til den kinesiske samtidskunstneren og filmskaperen Yang Fudong, til Arctic Symphonic Orchestra, Biosphere, Lonnie Holley og Ensemble Ylajali.

Foreløpig ligger det ikke noen detaljert programoversikt på nettsiden www.salted.no, men det kommer til å bli flere arrangementer og konserter fremover.

- Vi kan ikke offentliggjøre noe ennå. Vi har en del ideer og ting på gang, men har ikke signert noen avtaler, sier Førde.

SALT er uansett åpent, også utenom de mange arrangementene og konsertene som skal settes opp etter hvert. I helga viste både kunstinstallasjonene, restauranten – og ikke minst storsauna’en – seg å være populære.

- Vi kommer til å ha stengt for privatmarkedet mandager og tirsdager. Men resten av tiden vil vi ha åpent både for private, tilreisende og grupper. De skal få oppleve både kunst, mat og sauna. Vi har også anledning til å gjøre avtaler med tilreisende eller grupper, også på mandager og tirsdager, sier Førde.

 

Drift og veien videre

Nå er det i hovedsak to ting SALT-teamet skal jobbe med fremover:

- Det er å komme oss ordentlig i drift, få litt rutiner på en del ting, og fylle programmet med event’er og konserter. Den andre er å løfte blikket litt, og se på ferden i resten av nordområdene, sier Førde, som lover publikum flere spennende opplevelser på Langsanden

- Vi lærer jo veldig mye. Dette er jo et konsept som i hvert fall ikke vi har noen erfaring med fra før, og vi vet ikke om noe lignende. Så vi må lære; Hva er det for eksempel folk virkelig tar til seg? Deretter må vi styrke det, og justere underveis. Det blir veldig spennende, sier Førde.  

- Hvis vi skal ta utgangspunkt i tilbakemeldingene i helga, så tror vi jo det at vi ikke skal forandre så veldig mye. Det blir stort sett småting, sier han.


Det publikum ikke vet de vil ha

En av tilbakemeldingene skilte seg ut:

- Det var noen som overhørte en publikummer som sa «Jeg er ikke så veldig glad i kunsten. Og ikke er jeg så glad i musikken. Men det er jo så innmari fett, likevel!»

- Det er noe med kombinasjonen. Mange skjønner jo ikke hvorfor det er så fett. Men vi har jo tenkt nøye igjennom dette. Det er jo pakken - og blandingen av alle inntrykkene – med den fantastiske arkitekturen, den visuelle kunsten, og musikken vi har valgt ut. Det er akkurat som når du lager ei god gryte; Hvis du har glemt saltet skjønner folk at det er et eller annet som mangler, sier SALT-sjefen.

- Folk klarer kanskje ikke helt å sette ord på det.  De liker kanskje ikke løk, men det er nå en gang løk i gryta. De liker ikke kjøttdeig, men den er nå en gang der, den også. Plutselig er det «Aaah, dette er det beste jeg har smakt».
 


Betyr mye for kommunen

Fornøyd er også ordføreren i Gildeskål kommune, Petter Jørgen Pedersen:

- Det har vært ei helt fantastisk helg! Jeg har aldri gledet meg så mye til å gå på scenen og ønske velkommen. Det holdt hardt mot slutten, men heldigvis ble vi ferdig i tide, sier han.

For en liten kommune som Gildeskål er SALT god reklame:

- Det er veldig positivt at vi får være vertskommune. Akkurat som for andre små kommuner så betyr oppmerksomhet mye for oss også, sier Pettersen.

Om det et år frem i tid er Nuuk på Grønland som blir neste stoppested for SALT, som best kan beskrives som et nomade-prosjekt, er ikke helt avklart ennå:
 
- Også der har vi bestemt oss for ikke å si så mye ennå, for vi har ikke bestemt oss. Men vi har en ønskeliste vi jobber med, sier daglig leder Andreas Førde.

Her kan du lese mer om prosjektet.

Andreas Førde, daglig leder i SALT. (Foto: Hege Eilertsen)
Andreas Førde, daglig leder i SALT. (Foto: Hege Eilertsen)

Tags