Unikt prosjekt skal hente verdensstjerner til Sandhornøy

Langsanden ligger naturskjønt til i Gildeskål kommune utenfor Bodø. (Foto: Trygve Førde)

Internasjonale artister, kunstnere i verdensklasse, amfi-sauna og restaurant på stranda. Det unike miljø, kunst- og kulturprosjektet SALT skal fra og med august – og ett år fram i tid - trekke tusenvis av besøkende til Sandhornøy utenfor Bodø, før det reiser videre til andre arktiske land.

Daglig leder Andreas Førde – med fartstid som leder for konsertscenen Sinus i Bodø - er mildt sagt begeistret over det som startet som en nokså spenstig ide fra de to SALT-gründerne Erlend Mogård-Larsen og Helga-Marie Nordby.

Daglig leder i SALT, Andreas Førde. (Foto: Hege Eilertsen)

Erfaren tropp

Mogård-Larsen er for mange kjent som daglig leder for musikkfestivalen by:Larm og bookingansvarlig for Træna-festivalen, mens Nordby er kunstkurator og tidligere instituttleder for Kunstakademiet i Tromsø.

- Det startet med at LIAF 2010 (Lofoten International Art Festival, red.anm.) ble en så stor suksess at de ikke helt klarte å slippe det, sier Førde før han i korte ordelag drar historien.

Festivalen i Lofoten dro hundrevis av mennesker inn i fiskehjellene på Svinøya utenfor Svolvær, som Mogård-Larsen og Nordby hadde iscenesatt og kuratert til alt fra storsauna-er til konsert- og nattklubblokaler. Det slo an, og festivalen ble en opplevelse av de sjeldne for deltagerne.

De erfarne kulturprofilene som jobbet sammen i LIAF hadde fått blod på tann, og ideen om å dra det hele videre – og inn i en annen kontekst – slo rot.

Lofoten International Art Festival 2010 dro hundrevis av besøkende inn i fiskehjellene på Svinøya utenfor Svolvær. (Foto: Gjengitt med tillatelse fra SALT)

Ambisiøse

Det første de måtte gjøre var å finne ei passelig strand, og her var en hel mengde «kandidater» oppe til vurdering. Til slutt falt valget på den to kilometer lange og kritthvite Langsanden, som ligger naturskjønt til i Gildeskål kommune, i skjærgården utenfor Nordlands fylkeshovedstad. 

Her var elektrisitet tilgjengelig, og nærhet til flyplass. Og ikke minst: grunneierne som var positive. Deretter har det gått slag i slag, og 10 januar i år ble prosjektet lansert på Youngstorget i Oslo.

- Det er enormt mye som skal på plass før åpningshelga til SALT 29 august i år, men det her kommer til å bli kjempespennende. Som Erlend sier; Det kommer til å bli det største som skjer innen kunst- og kultur i Norge i 2014/2015, sier Førde ubeskjedent.

Langsanden er cirka to kilometer lang, og ligger omlag 1 time og 20 minutters kjøring fra fylkeshovedstaden. Ankommer man med båt fra Bodø er reisetiden langt kortere. (Foto: Trygve Førde)

Internasjonalt nomade-prosjekt

Til åpningshelga i august håper arrangørene på minst 2000-3000 besøkende, og i løpet av SALT-året er målet at nærmere 50.000 mennesker skal ha besøkt prosjektet. Planene for prosjektet er ikke bare ambisiøse hva potensielle artister, kunstnere og antall besøkende angår. Det vil få ringvirkninger også internasjonalt.

Og her er vi ved selve kjernen i prosjektet; tanken er at SALT skal være det som best kan beskrives som et nomade-prosjekt, med fokus på kunst, kultur og arkitektur. Filosofien er tuftet på at mennesker i det arktiske landskapet i tusenvis av år har fulgt dyrenes bevegelse og årstidenes rytme. Fotavtrykkene de har etterlatt seg er få.

- Vi inspireres av dette, og etter ett år på Sandhornøy skal derfor prosjektet reise videre til andre arktiske land, over en periode på sju til ti år, forteller Førde.

Første stoppested blir Nuuk på Grønland. Deretter går turen videre til andre land i arktiske strøk. Dette er noe prosjektarrangørene jobber fortløpende med. Stedene som kan få besøk er blant annet Island, Russland, Canada, Alaska, Færøyene, Irland, Skottland, og Spitsbergen. Alle plasser som historisk sett har vært knyttet sammen gjennom handel med fisk, skinn og korn.

Filosofien til SALT er tuftet på at mennesker i det arktiske landskapet i tusenvis av år har fulgt dyrenes bevegelse og årstidenes rytme. Fotavtrykkene de har etterlatt seg er få. (Foto: SALT)

Finsk design i fjæresteinene

Men for å rette blikket hjem igjen; reisen starter i Norge, på stranden som ligger om lag 1 time og 20 minutters kjøretur fra Bodø.

Her skal flere fiskehjell-lignende bygg, designet av den finske arkitekten Sami Rintala, samt arkitektene Tone Selmer-Olsen og Joar Nango, danne den ytre rammen for SALT.

Hovedkonstruksjonen blir en 150 meter lang fiskehjell som skal være rammene for kunstprosjektene. I tillegg skal det ettes opp en «konserthjell» med plass til rundt 1000 mennesker, og en amfi-sauna med plass til rundt 120 personer. I tillegg skal det bygges en «restauranthjell», saunaer på påler i havet, og en rundt 30 meter lang flytebrygge, hvor alt fra riber til litt større båter kan legge til. Overnattingsmuligheter blir det også. På stranden skal det bygges ulike overnattingsenheter, inspirert av nomadiske og samiske byggetradisjoner. Noen av disse enhetene vil ha gjennomsiktig tak, hvor overnattingsgjester vil få muligheter både til å kikke på stjernene og nordlyset.

- Fra havet vil de se ut som små lykter, forteller den engasjerte SALT-sjefen.

Den planlagte amfi-saunaen skal ha plass til rundt 120 personer. (Foto: SALT)

Hver dag, hele året

- Vi får positive tilbakemeldinger overalt nå når vi er ute og presenterer dette. Vi har en utrolig internasjonal appell. Vi nordlendinger er gjerne glade i sommernettene, men ute i verden er man minst like interessert i mørketiden og nordlyset. Folk vil ha kontraster, sier Førde.

Han forteller at SALT satser på et tett samarbeid med Bodøs hotell- og konferansemarked. Både tilreisende og lokale skal kunne besøke Langsanden og få opplevelser alle dager i året, all den tid prosjektet står der. 

Et par ganger i måneden vil det legges opp til større arrangementer. Det vil også bli anledning til å delta på egne familiearrangementer, for de som ønsker å kombinere friluft og kultur, eksempelvis med å gå en tur på stranda, ta sauna, se på kunst og nyte lokale råvarer i den planlagte restauranten etterpå.

Det er voksne dimensjoner på hjell-bjelkene som skal settes opp. Etter at de har stått på Sandhornøy skal de sendes videre til Nuuk på Grønland, som er neste stoppested for miljø, kunst- og kulturprosjektet. (Foto: Salt)

Kan skreddersy

Daglig vil det gå busser fra Bodø til stranden på Sandhornøy, og for de som ønsker å kjøre selv vil det komme p-plasser og et eget servicebygg med nødvendige fasiliteter. For kurs- og konferansedeltagere - som fylkeshovedstaden har mange av – vil det kunne skreddersys egne opplegg hvor reisetiden kortes ned med at man ankommer stranden enten per hurtigbåt eller ribb. 

I disse dager jobber Førde og co med alt fra presentasjoner ute i bedriftsmarkedet til samarbeid med nasjonale og internasjonale festivalarrangører. Profilering er også en viktig del av arbeidet, og kontakten med utenlandske – så vel som norske medier – likeså.

Allerede har prosjektet mottatt støtte fra Norsk Kulturråd, KORO (Kunst i det offentlige rom) og Introfondet i Tromsø. SALT håper Nordland fylkeskommune også vil bidra, og at de får flere samarbeidspartnere og sponsorer etter hvert. 

Håper å være brekkstang 

Når prosjektet åpner i august vil en internasjonal kunstner fra Kina presenteres som «SALT natt-kunstner» med et visuelt kunstverk. I februar presenteres en annen som «SALT dag-kunstner», og denne gangen et audiovisuelt kunstverk. Navnene slipper først i månedsskiftet mars-april.

Førde håper SALT - i sin helhet – kan kaste av seg også på sikt og gi mange og gode ringvirkninger for Salten-regionen og landsdelen for øvrig.

- Det er jo litt dumt hvis dette kommer og står her i et år, og at alt bare blir borte. Vi håper at vi gjennom det samarbeidet vi har – og den oppmerksomheten vi genererer - kan være en brekkstang for å få til noe også etter at prosjektet er ferdig, sier han.

- Det er bare en tanke; Men hvorfor kan man ikke – for eksempel – tenke på Salten som et nordområdenes Toscana, hvor man kan spise god mat fra lokale gårder, og iscenesette det med opplevelser fra det nordnorske kulturlandskapet?

Omtrent slik skal det se ut under hovedkonstruksjonen som blir en 150 meter lang fiskehjell som skal utgjøre rammene for kunstprosjektene. (Illustrasjon: SALT)

Nøkkelord