Vil frata Store Norske makt og myndighet

Lederen av Longyearbyen lokalstyre, Arbeiderpartiets Arild Olsen, tar til orde for radikal vingeklipping av det statlige gruveselskapet Store Norske i Longyearbyen. (Foto: Arne F. Finne.)
Dersom flertallet i Longyearbyen Lokalstyre (LL) får det som det vil, blir Store Norskes rolle på Svalbard kraftig redusert.

 

Dersom flertallet i Longyearbyen Lokalstyre (LL) får det som det vil, blir Store Norskes rolle på Svalbard kraftig redusert.

Ifølge avisen Svalbardsposten vil både Arbeiderpartiet og Høyre stemme for en uttalelse som innebærer at Store Norske Spitsbergen Kulkompanis (SNSK) rolle blir kraftig redusert i årene fremover. 

Store Norske reduseres

Lokalstyret skal møtes i kveld (torsdag) og stemme over et forslag til uttalelse der SNSK fratas oppgaver ut over å være et rent gruveselskap.

Roller og oppgaver innenfor boligutvikling, infrastruktur og eventuelle nye forretningsområder bør ivaretas av andre enn et statlig gruveselskap, heter det i innstillingen fra lederen i lokalstyret, Arbeidspartiets Arild Olsen

«I dag er det flere boligutviklingsaktører i Longyearbyen. Flere aktører med ulik utviklingsstrategi er lite hensiktsmessig. Lokalstyret mener at boligutvikling i Longyearbyen bør utføres av færrest mulig offentlige aktører, aller helst bare en. Lokalstyret mener at SNSK ikke skal være denne aktøren», heter det blant annet i innstillingen lokalstyret skal ta stilling til.

Ingen rolle i infrastrukturen

Etter hva Svalbardposten erfarer kommer både AP og Høyre til å stemme for.

Også når det gjelder ansvar for infrastruktur i Longyearbyen mener lokalstyret at SNSK skal holde fingrene av fatet.

«Fra lokalstyrets ståsted har Statsbygg, Avinor, Telenor og LL en klar rollefordeling når det kommer til eier- og driftsforhold av infrastruktur/kritisk infrastruktur. Vi anser disse aktørene som tilstrekkelige verktøy for utbygging av infrastruktur/kritisk infrastruktur fremover og mener at SNSK ikke skal ha en rolle i dette,» heter det i innstillingen til vedtak.

Nye forretningsområder må stoppes

Fra SNSKs side har det, over lengre tid, vært arbeidet med å finne flere bein å stå på, i tillegg til den tradisjonelle kullgruvedriften. Det bør selskapet, hvis lokalstyret blir hørt, slutte med:

«For lokalstyret er SNSK primært et gruveselskap. Vi anser det ikke som formålstjenlig at SNSK engasjerer seg i andre aktiviteter. Dette betyr at ingen forretningsområder/oppgaver skal konkurrere med privat næringsliv eller offentlige forvaltningsoppgaver, samfunnskritisk infrastruktur eller utviklingsstrategier for lokalsamfunnsutvikling, som for eksempel næringsarbeid. Dagens forretningsområder/oppgaver og engasjement i andre selskaper må sees i forhold til forannevnte og avvikles».

Hastemøter etter brevglipp

Bakgrunnen for møtet i LL i dag er at SNSKs eier, Nærings- og fiskeridepartementet, har bedt lokalstyret om en uttalelse om Store Norskes utvikling fremover. 

Brevet fra NFD var først borte i LLs systemer, men dukket opp etter en purring for få dager siden. Dagens hastemøter er et resultat av denne purringen.

Lokalstyreleder Arild Olsen har også tidligere uttrykt bekymring over at SNSKs mange roller representerer en fare for lokaldemokratiet på Svalbard. 




 

Nøkkelord