Svalbard: Lokalstyret må hastebehandle Store Norske

Er det Store Norskes adm. dir. Wenche Ravlo eller Longyearbyen Lokalstyres Arild Olsen som skal ha mest å si når det gjelder samfunnsbyggingen på Svalbard fremover? Nå får i alle fall Olsen anledning til å si hva han mener om SNSKs virksomhet, om enn noe forsinket. (Foto: Arne F. Finne og SNSK).
Longyearbyen Lokalstyre har misset på svarfristen for å si hva de mener Store Norske skal gjøre på Svalbard fremover. Innkalte til hastemøte fredag.


Longyearbyen Lokalstyre har misset på svarfristen for å si hva de mener Store Norske skal gjøre på Svalbard fremover. Innkalte til hastemøte fredag.

Et brev på avveie har gjort at Longyearbyen Lokalstyre på Svalbard (LL) har bommet på svarfristen til Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) med en uttalelse om LLs syn på hva Store Norske Spitsbergen Kulkompani (SNSK) skal gjøre i fremtiden.

Retning og strategi

I brevet fra NFD, datert 19. mai d.å., blir LL bedt om å gi sitt syn på "Store Norskes retning og strategi fremover, bade når det gjelder gruvedrift, boligutvikling, infrastruktur og eventuelle nye forretningsområder".

NFD hadde satt svarfrist på brevet til 1. juni, men først fredag 9. juni blir medlemmene av lokalstyret hasteinnkalt til et møte med kun dette brevet på dagsordenen.

"Låst" i systemet

-Brevet har vært "låst" i vårt system, og NFD ringte oss fredag og etterlyste svar. Det var slik vi ble opplyst om brevet, vi kjente altså ikke til det før den 9. juni.  Ny svarfrist er avtalt med NFD, sier Arild Olsen til High North News.

-Vi innkalte umiddelbart til hastemøte i Administrasjonsutvalget fordi vi ønsket å komme i gang hurtig - og før helgen.

Løsningsorientert

- Hva ble resultatet av dette hastemøtet fredag?

- Det foreligger ikke noe resultat fra dette møtet. Hovedformålet var å informere om brevet, avklare på hvilket nivå det skal besvares, avklaringer av eventuelle habilitetsspørsmål og se på fremdriftsprosessen. Det ble altså ikke tatt beslutninger som er vesentlige for utfallet. 

- Det jeg kan si, er at det har vært politisk møteaktiviteter for samtlige partier i løpet av helga. Både særmøter og fellesmøter. Målet er selvsagt å få til et omforent svar, noe jeg mener vi er tjent med.

Hva som blir endelig resultatet vet vi jo ikke ennå, men det virker som at samtlige er løsningsorienterte, sier lederen i lokalstyret, Arild Olsen.

"En fare for demokratiet"

Det at lokalstyret ikke har svart innen den opprinnelig fristen står i et litt spesielt lys, all den tid LL tidligere har uttrykt bekymring for at SNSKs virksomhet truer lokaldemokratiet på øygruppen

I et intervju med High North News den 7. april i år, uttalte Arild Olsen (A) blant annet at;

- Hvis Svalbard skal være en refleksjon av fastlands-Norge, slik Stortinget har bestemt, så må det være folkevalgte organ som bestemmer samfunnsutviklingen, ikke styret eller administrasjonen i et aksjeselskap, om det er aldri så statlig.

NFD skal svare Stortinget

High North News har senere, ved flere anledninger, søkt å få NFDs syn på kullselskapets roller og lokalstyrelederens bekymring.

Kommunikasjonssjef Trond Viken sier nå at Stortinget har bedt regjeringen om å komme tilbake til Stortinget vedrørende Store Norskes retning og strategi fremover.

- Det legges opp til at det skjer til høsten i forbindelse med forslag til statsbudsjett for 2018.

Det er i dag både private og statlige boligeiere på Svalbard. Vi har som grunneier ikke problemer med å håndtere de ulike typene boligeiere, presiserer Viken.

Ballen hos LL, på NFDs hjemmebane

Det er som et ledd i forberedelsene til svaret til Stortinget at NFD nå innhenter Longyearbyen Lokalstyres offisielle mening om SNSKs fremtid.

Dermed kan man si at ballen er spilt tilbake til Svalbard, men fra departementets side understrekes det altså at det er staten, ved NFD, som er grunneieren, og dermed spiller på hjemmebane.




Nøkkelord