Trine Skei Grande ønsker en tøffere svalbardmelding

Venstres leder Trine Skei Grande mener regjeringens svalbardmelding er utydelig, lite offensiv og at den mangler visjoner.

Venstres leder Trine Skei Grande mener regjeringens svalbardmelding er utydelig, lite offensiv og at den mangler visjoner.

- Svalbardmeldingen peker i riktig retning, men den går for kort og det er for få visjoner for Svalbard. Jeg savner energiperspektivet, og ikke minst er regjeringen lite offensiv med tanke på fisk. Der er potensialet mye større, sier Grande.

Grande vil være saksordfører når regjeringens forslag til svalbardmelding skal opp til behandling i Stortinget til høsten. Før den tid vil hun jobbe aktivt for å innhente meninger og kartlegge behov.  

- Jeg håper vi får gjort en god jobb for å gjøre meldingen enda mer visjonær, og vi skal også ha et åpent folkemøte på Svalbard der hvor alle får sagt sitt, sier Grande, som reiser til Svalbard rett etter sommerferien.
 

Energiforsyningen må vurderes raskt


Grande mener at energiperspektivet i regjeringens svalbardmelding må være tydeligere.

-Stortinget må være tydelige på å få i gang prosessen med å vurdere fremtidens energiforsyning på Svalbard raskt, sier Grande.

I dag er øysamfunnets energiforsyning  låst til gruvedriften.

-Det er et stort prosjekt, og arbeidet med å få på plass nye energisystemer må skje mens vi fremdeles har et fungerende kullkraftverk og kullreserver lokalt, sier Grande, og legger til at hun er lei seg for at det ikke ble noe av karbonfangst- og lagring mens mulighetene var der.

I tillegg mener Grande at det viktig å få til en turistnæring som vil være en bærekraftig forvalter av miljøregelverket.

- Men her må det tilrettelegges. For noen ganger møter næringen reguleringer de ikke forstår, sier Grande.
 

Fiskeri – stort potensiale


Grande mener det behøves en tydeligere strategi og plan for utvikling av havnefasiliteter, slik at befolkningen på øygruppen kan imøtekomme det hun tror har et stort potensiale på Svalbard.

- Havn og fisk har helt klart et større potensiale. Og jeg håper vi får gjort en god jobb for å gjøre svalbardmeldingen enda mer visjonær. For jeg tror fisk vil være viktig framover, sier Grande.

Likevel tror hun ikke at fisken kan være bærebjelken i samfunnet slik som Store Norske var.

- Svalbard er sårbart. Så jeg tror ikke øygruppen vil kunne belage seg på ett stort konjunkturavhengig selskap som man stiller spørsmål ved hver gang konjunkturen går ned. Det handler om å skape bredde og trygghet for fremtiden, så at én næring skal overta, det er en usikker strategi, sier Grande.

Og før det etableres fiskeindustri på Svalbard er det flere forvaltnings- og samfunnsrelevante spørsmål som må avklares.

- Svalbard har en ekstra dimensjon, og det er Svalbardtraktaten, sier Grande.
 

Hjerte for Svalbard


Grande forteller at Svalbard er viktig for henne, både politisk og privat.

- Svalbard betyr mye for meg. Jeg har vært rundt hele Spitsbergen, og har lagt igjen en bit av hjertet mitt der oppe. Og det skal jeg følge opp. Vi skal ha en lukket høring som går på Svalbardtraktaten, slik at vi kan mest mulig før vi går i gang med den politiske jobben, sier Grande, som tror det er veldig viktig at de som bor på Svalbard er med og definerer hva som er viktig for øygruppa.

- Venstre på Stortinget har god dialog med vårt lokallag på Svalbard, og kommer til å lytte nøye til deres innspill når Stortinget skal i gang med å behandle meldingen fra regjeringen, sier Grande
 
Hun synes det er positivt at regjeringen har lyttet til mange av innspillene som har kommet fra lokalsamfunnet.

- Jeg mener Stortinget bør være modigere enn regjeringen, og komme med sterkere forpliktelser. Bosetting og sysselsetting på Svalbard er helt avgjørende for vår arktiske politikk, og Stortinget må derfor komme med klare forpliktelser for å utvikle infrastruktur, arbeidsplasser og energiforsyning, avslutter Grande.
Regjeringens mål med svalbardmeldingen:
  • De overordnede målene i svalbardpolitikken er konsekvent og fast håndhevelse av suvereniteten, korrekt overholdelse av Svalbardtraktaten og kontroll med at traktaten blir etterlevd, bevaring av ro og stabilitet i området, bevaring av områdets særegne villmarksnatur og opprettholdelse av norske samfunn på øygruppen.
  • Stortingsmeldingen skal legge føringer for svalbardpolitikken. Den skal tilrettelegge for en fortsatt stabil og forutsigbar myndighetsutøvelse og en god samfunnsutvikling på øygruppen. Og samtidig legge til rette for å beholde nødvendig handlefrihet med sikte på å kunne møte nye utfordringer, og benytte de til enhver tid beste virkemidler i forvaltningen av øygruppen.De overordnede målene i svalbardpolitikken er:
  • Konsekvent og fast håndhevelse av suvereniteten.
  • Korrekt overholdelse av Svalbardtraktaten og kontroll med at traktaten blir etterlevd.
  • Bevaring av ro og stabilitet i området.
  • Bevaring av områdets særegne villmarksnatur.
  • Opprettholdelse av norske samfunn på øygruppen.
Kilde: www.regjeringen.no

Nøkkelord