- Stortinget må be om energiutredning for Svalbard

Eirik Sivertsen (Ap) mener det er på høy tid å utrede hvordan Svalbard i framtiden skal forsynes med energi. (Foto: Lars Olav Helgerud)
Svalbardmeldingen sier lite om framtidens energiløsning for Svalbard, Arbeiderpartiets Eirik Sivertsen mener Stortinget bør bruke anledningen under høstens behandling og be om at energispørsmålet utredes.

Svalbardmeldingen sier lite om framtidens energiløsning for Svalbard, Arbeiderpartiets Eirik Sivertsen mener Stortinget bør bruke anledningen under høstens behandling og be om at energispørsmålet utredes. 

Svalbard får i dag sin energiforsyning fra det kullfyrte energiverket, noe som passer dårlig inn i bildet av Norge som klima- og miljøvennlig nasjon. Nå som Store Norske har nedskalert driften på grunn av lave kullpriser spør mange seg hvordan man skal sikre øysamfunnets energiforsyning i framtiden. 

Spørsmålet er i likhet med framtiden for Store Norske lite berørt i Svalbardmeldingen, og Eirik Sivertsen mener Stortinget bør be om at energispørsmålet utredes nærmere. Selv er han klar på at kull ikke har noen framtid på Svalbard, og han er ikke fremmed for tanken om å få lagt en elektrisk kabel fra fastlandet til Svalbard. 

- Det viktigste nå er å finne ut hvilken framtidig energiløsning Svalbard skal ha, slår han fast.  


Kabel er ikke nok

Det viktigste er å få på plass en energiforsyning som både er sikker, bærekraftig og langsiktig. 

- Jeg tror ikke elektrisk kabel alene er nok, jeg tror framtidens energiløsning for Svalbard inneholder flere løsninger, det kan være vind, soleenergi, geotermisk energi, elektrisk kabel eller annet. Mest sannsynlig en kombinasjon av ulike energiformer. Det som er helt klart er at det må være en bærekraftig løsning som også tar hensyn til framtidig vekst, sier han. 

I morgen torsdag er det høring om Svalbardmeldingen. Det er stortingets utenriks- og forsvarskomite som i samarbeid med næringskomiteen arrangerer høringen. Lokale interesser som lokalstyret, Svalbard næringsforening, Store Norske Spitsbergen kulkompani og Visit Svalbard er først ut i programmet som totalt har 19 forskjellige aktører på lista, både akademia og næringsliv er godt representert.

Kraft- og teknologiselskapet ABB er blant deltakerne i høringen. De har sett på muligheten for å legge kabel til Svalbard, og arrangerte i august seminar om dette. Selv om det må nærmere undersøkelser til for å kunne slå fast endelige kostnader ved en slik utbygging anslår selskapet at det vil koste 3 milliarder kroner å elektrifisere Svalbard gjennom en sjøkabel på omkring 930 kilometer. Dette kommer fram i et whitepaper fra selskapet. 


Pinlig å importere kull

ABB er langt fra de første som snakker om elektrisk kabel til Svalbard. Fremskrittspartiets Øyvind Korsberg gikk allerede i mars ut og ønsket seg en utredning av elektrisk kabel til Svalbard, og Bellonas Runa Haug Khoury har i en kommentar i High North News i april bedt olje- og energiminister Tord Lien og næringsminister Monica Mæland om å følge opp. Da Svalbardmeldingen kom i mai uttalte Khoury seg kritisk til at ikke energispørsmålet ikke er med i meldingen. Hun uttalte til HNN at en energiløsning er bærebjelken i framtidig verdiskaping på Svalbard. 

Det vil for eksempel være direkte pinlig om Norge i framtiden må importere kull for å sørge for energi på øygruppen vi samtidig inviterer verdensledere til, for å vise fram det ypperste innen klimaforskning. 


Den endelig stortingsbehandlingen er satt til 22. november.  


Les også: - Svalbardmeldingen inneholder svært lite om framtidig energiforsyning 


Nøkkelord