Stort flertall for grønlandsk uavhengighet

The older voters are in Greenland, the more certain they are about the importance of independence. (Photo from Pixabay).
Jo eldre grønlandske velgere er, jo sikrere er de på viktigheten av uavhengighet. Det kan imidlertid forandre seg når penger blir en faktor.


Jo eldre de grønlandske velgerne er, desto sterkere er de i troen på at det er viktig med selvstendighet. Hvis økonomi ble et tema kunne bildet kanskje blitt et annet. 

En undersøkelse foretatt av HS Analyse for den grønlandske avisen Sermitsiaq, viser at støtten til grønlandsk uavhengighet er størst blant landets eldre generasjoner. Undersøkelsen ble foretatt i ukene etter at den nye koalisjonsregjeringen gjorde dette spørsmålet til en av sine kjernesaker.


Solid flertall for uavhengighet

Grønlands uavhengighetsbevegelse har generelt stor støtte fra et solid flertall av velgerne, men undersøkelsen viser at oppslutningen om uavhengigheten faller med respondentenes alder.

Undersøkelsen, som spurte velgerne om hvor viktig det er at Grønland blir en uavhengig stat, viser at 64% av velgerne svarte “svært viktig” eller “ganske viktig”. 24% følte at det ikke var viktig, mens 12 % ikke hadde noen mening.


Sterkest blant de eldste

Andelen velgere som mener at uavhengighet er viktig var høyest blant voksne, med aldersgruppen 60-69 som de største tilhengerne med 70%. Bare 7 % av denne aldersgruppen hadde ingen formening om saken.

I aldersgruppen 70+ falt oppslutningen om uavhengighet til 65%, men her var det til gjengjeld bare 5% som ikke hadde gjort seg opp en mening.


De unge mest skeptisk

Et flertall innenfor alle aldersegmenter mener at uavhengighet er viktig, men andelen synker med respondentenes alder. Det samme gjør antallet usikre.

Uavhengighet har lavest oppslutning i aldersgruppen 18-29, som er den yngste aldersgruppen i undersøkelsen. I denne gruppen mener 56% av velgerne at uavhengighet er viktig, mens hele 29% var usikre. Det er to prosentpoeng høyere enn antallet som mente at uavhengighet er “svært viktig” og samme antall som de som mente det var “viktig”.


Etter den nye regjeringen

Når resultatene ses i forhold til partilinjer, var det mer enn 70% av velgerne som støtter et av de tre partiene som utgjør koalisjonsregjeringen som sier de også mener at uavhengighetsspørsmålet er viktig i noen grad.

Undersøkelsen kommer i etterkant av en avgjørelse fra koalisjonsregjeringen, som tiltrådte 27. oktober, hvor den bestemte seg for å opprette en ministerpost for en uavhengighetsminister, samt å begynne arbeidet med å skrive en konstitusjon som kan brukes dersom Grønland erklærer seg uavhengig.


Lære av Færøyene?

Uavhengighetsminister Suka K. Frederiksen hadde sist uke møte med representanter fra Færøyene som et ledd i sine oppgaver. De diskuterte hvorvidt Grønland har noe å lære av Færøyenes pågående uavhengighetsbevegelse.

Det kan være. En undersøkelse fra Færøyene som ble publisert 2. desember viser at 38% av landets velgere motsetter seg uavhengighet fra Danmark dersom det også innebærer å gå glipp av de årlige subsidiene på 640 millioner kroner fra Danmark.


Ikke spurt om penger

Den grønlandske undersøkelsen inneholdt ikke lignende spørsmål, men det hadde kanskje gjort en forskjell om så var tilfelle: Nuuk mottar 3,5 milliarder danske kroner i direkte støtte fra København hvert år, noe som utgjorde mer enn 20% av landets BNP i 2015. I tillegg kommer en knapp milliard i refusjoner fra den danske staten, for eksempel til politi og rettsvesen.

Det ser ut til at frihetens pris ligger begravet i tallene.

Denne artikkelen ble først presentert i The Arctic Jorurnal (på engelsk), og er gjengitt her med deres tillatelse.









See English version here

Se også: Grønland: Mangler penger til selvstendighet

Nøkkelord