Grønland: Mangler penger til selvstendighet

Torben M. Andersen er professor i nasjonaløkonomi ved Århus universitet og formann i Grønlands økonomiske råd. (Foto: Johannes Jansson, norden.org).
Kraftig økning av skattenivået, eller et dramatisk fall i velferdsgodene, vil bli konsekvensene av Grønlands eventuelle løsrivelse fra Danmark nå.

Kraftig økning av skattenivået, eller et dramatisk fall i velferdsgodene, vil bli konsekvensene av Grønlands eventuelle løsrivelse fra Danmark nå.

Det sier formannen i Grønlands økonomiske råd, Torben M. Andersen, til det grønlandske kringkastingsselskapet KNR. I følge Andersen vil det være en helt klar forutsetning for en fremtidig selvstendighet, at man har etablert økonomisk uavhengighet. 

Grønland mottar et årlig tilskudd fra Danmark på 4,6 milliarder danske kroner, noe som utgjør omtrent like mye som de samlede skatte- og avgiftsinntektene til statskassen. Økonomisk uavhengighet av Danmark betyr altså at man må finne disse 4,6 milliardene et annet sted, eventuelt sette ned pengebruken tilsvarende, mener Andersen.

Formannen for det økonomiske rådet frykter at hvis den offentlige servicen blir så dårlig og skattene så høye, som en så drastisk reduksjon i inntektene kan innebære, også vil føre til massiv hjerneflukt fra Grønland.

Grønlands økonomiske råd er oppnevnt av selvstyret (Naalakkersuisut), og har som hovedoppgave å foreta løpende vurderinger av konjunkturutviklingen og av holdbarheten i den finanspolitikken som føres.

Se også: Stort flertall for grønlandsk selvstendighet






Nøkkelord