Såkornmillioner kan forsvinne helt

Christian Wolff-Skjelbred of Innovation Norway confirms that the 150 mNOK Seed Fund that Monica Mæland, Minister of Trade, Industry and Fisheries, had made available for fund management based in Northern Norway may disappear in its entirety should there not be successful attempts at raising private investment equity for the fund.
- Det vil ikke virke fornuftig å gjøre samme øvelse en gang til, vi må se på hvilke lovlige alternativer som foreligger for såkornmidlene. Det sier Innovasjon Norges Christian Wolff-Skjelbred.


- Det vil ikke virke fornuftig å gjøre samme øvelse en gang til, vi må se på hvilke lovlige alternativer som foreligger for såkornmidlene.

Det sier seniorrådgiver Christian Wolff-Skjelbred i innovasjon Norge til High North News etter at Norinnova er løst fra oppgaven med å fylle det nasjonale såkornfondet som var lokalisert til Tromsø.

- Vi må derfor vurdere statsstøtteregelverket og se på andre måter å reise fondet på, sier Wolff-Skjelbred.

 Et nasjonal fond

- Vi skal nå, sammen med Nærings- og fiskeridepartementet (NFD), snakke nærmere med ESA (EFTA Surveillance Authority - ESA kontrollerer at EFTA-landene Norge, Island og Liechtenstein gjennomfører og følger reglene i EØS-avtalen).

Vi skal også snakke med de nordnorske forvaltningsmiljøene og private investorer om hvordan de vurderer situasjonen, sier Wolff-Skjelbred.

- Vi vil vurdere ulike innretninger og mulig størrelser på fondet. Statsstøtteregeleverket og unntakene er kompliserte, vi kan derfor ikke utdype dette noe mer før vi har hatt samtalene med ESA.

Han understreker at såkornfondet, der Innovasjon Norge skulle skyte inn 150 millioner kroner mot tilsvarende privat investorkapital, skal være et nasjonalt fond, ikke et nordnorsk fond.

Forvaltes fra Nord-Norge

- Det er forvaltningen av fondet som er bestemt lagt til Nord-Norge, og altså etter konkurranse ble lagt til Norinnova. To tilsvarende fond forvaltes fra Kristiansand og fra Bergen, men er på samme måte nasjonale fond, presiserer Wolff-Skjelbred.

Og han legger til at det også er åpnet for at 10 prosent av fondet kan investeres i utlandet – om det er ønskelig og mulig.

Statlig risikoavlastning

Innovasjon Norge-rådgiveren presiserer at såkornfondene skal drive på kommersielle vilkår, og av private aktører.

- Dette er ikke tilskudd, men en mulighet for kommersielt baserte investeringer, med en statlig risikoavlastning som er godkjent av ESA-regelverket. Risikoavlastningen består i at staten betaler 50 prosent, men sitter med en eierandel på 42,5 prosent. For private investorer blir tallene 50 % og 57,5 % eierskap, forteller Christian Wolff-Skjelbred.

Stopp ved årsskiftet

Som HNN har skrevet tidligere klarte ikke Tromsøforvalteren Norinnova å fylle opp den private delen av fondet, og ved årsskiftet sa Innovasjon Norge stopp, og løste Norinnova fra oppdraget. 

Det har også vært sagt at investormiljøet i nord ikke har hatt tilstrekkelig tillit til at selskapet innehar den nødvendige kompetansen

Innovasjon Norge vil ikke si noe om samtalene som har vært ført med Norinnova underveis, og heller ikke om hvor langt utenfor sitt nærmiljø forvaltningsselskapet har gått for å forsøke å hente inn risikokapital.

Kan hente penger overalt

High North News er kjent med at Norinnova har forsøkt å skaffe investorer langt sørover i Nordland, men uten å få napp. Hvorvidt de har søkt i markedet på Sør- og Østlandet er ukjent.

Det er imidlertid ingen hindringer i klausulene for opprettelsen av fondet mot å hente inn kapital utenfor landsdelens grenser.

Samarbeid er mulig

Wolff-Skjelbred i Innovasjon Norge forteller at dersom det ikke lykkes i få på plass en forvaltning av såkornmidlene i Nord-Norge, som myndighetene har bestemt, så kan pengene forsvinne.

- Jeg kan heller ikke si noe om hva som blir resultatet av de rundene vi nå skal gå, men jeg vil peke på at det finnes muligheter for samarbeid mellom forvaltningsmiljøer. For eksempel er fondsforvalteren på Sørlandet, Skagerak-Maturo, et resultat av et samarbeid mellom Skagerak Venture Capital i Kristiansand og Maturo Kapital i Skien.

Delvise investeringer umulig

- Kan man dele opp fondet, slik at man kan invester i ett og ett prosjekt, dersom det lykkes å skaffe tilsvarende privat risikokapital, for eksempel ved at Innovasjon Norge «sitter på pengene» og investerer parallelt med private i enkeltprosjekter som dukker opp?

- Det er ikke gjennomførbart, ettersom det er utenfor det mandatet Innovasjon Norge er tildelt, og den notifiseringen som gjelder denne type fond. Og forvaltermiljøene kan heller ikke gjøre noe tilsvarende, sier Christian Wolff-Skjelbred til slutt.





Read article in English.

Nøkkelord