Russland: Vil ha full kontroll i lufta, til vanns og til lands

Russlands primære mål er å øke graden av nasjonal kontroll i Arktis, konkluderte den norske etterretningstjenesten med da de tidligere i år la frem Fokus 2017. Her Russlands president Vladimir Putin. (Foto: Presidential Press and Information Office/Kremlin.ru)
Russland ønsker, ifølge uttalelser fra sjefen for Nordflåten, å overvåke og kontrollere den viktige Nordøstpassasjen og den russiske delen av Arktis fullstendig. Både på land, under vann o


Russland ønsker, ifølge uttalelser fra sjefen for Nordflåten, å overvåke og kontrollere den viktige Nordøstpassasjen og den russiske delen av Arktis fullstendig. Både på land, under vann og i luften.

Det skriver det danske nettstedet Arktisk Nyt, som siterer det russiske nyhetsbrevet Interfax.

- Vi skaper et system som skal monitorere situasjonen over og under vann i Nordpassasjen, og som fullt ut skal kunne kontrollere hele luftrommet i vårt ansvarsområde i Arktisk, sier Nordflåtens sjef, viseadmiral Nikolai Yemenov til byrået.

Russerne har blant annet deployert missiler på øya Novaya Zemlya, og ifølge viseadmiralen er det flere luftforsvarssystemer på vei.

Tidligere i år besluttet Russland å opprette en ny arktisk luftforsvarsdivisjon som skal stå klar i løpet av 2018.

Både nye og eksisterende enheter vil inngå i den nye divisjonen som skal være i stand til å oppdage og skyte ned fiendtlige fly, kryssermissiler og droner. Den nye disisjonen skal beskytte Russland fra «den andre siden» av Nordpolen, og fra eksempelvis fiendtlige ubåter under isen eller i Nordøstpassasjen, skriver Arktisk Nyt.

Nettstedet siteter også Nordflåtens sjef på følgende:

- På enhver arktisk øy hvor Nordflåten har baser blir det etablert landingsbaner som kan brukes året rundt og som kan ta imot forskjellige typer fly, inklusive tunge transportfly og kampfly.




Nøkkelord