Maksim Sokolov har vært samferdselsminister i Russland siden i mai, 2012. (Foto:  Kremlin.ru/Wikimedia Commons)
Maksim Sokolov har vært samferdselsminister i Russland siden i mai, 2012. (Foto: Kremlin.ru/Wikimedia Commons)

Russisk minister til vegåpning i Sør-Varanger


Da de første delene av Bøkfjordbrua ble løftet på plass i vår utgjorde det en milepæl i det årelange trafikksamarbeidet mellom Russland og Norge. Når det nå snart er klart for åpning av nye E105 vil både samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen og hans russiske kollega Maksin Sokolov være til stede.

– Det er ingen andre nordområdeprosjekter som er så konkret og som bunner i et samarbeid så langt tilbake. Dette er resultatet av noe vi startet allerede på 90-tallet, uttalte Bjørg-Anita Joki, tidligere avdelingsdirektør i Statens vegvesen Finnmark, i mai – etter at den 120 meter lange stålbuen på Bøkfjordbrua ble løftet på plass.

E105 er den eneste vegforbindelsen mellom Norge og Russland, og vegen går fra Hesseng utenfor Kirkenes over grensa på Storskog til Murmansk – og videre via St. Petersburg og Moskva til Jalta.

Gjennom flere år har vegen blitt oppgradert og modernisert på begge sider av grensa, og 28 september blir det åpningsmarkering både i Norge og Russland.

– Prosjektet er et viktig resultat både av Barentssamarbeidet og den norske satsingen på Nordområdene, sier regionvegsjef Torbjørn Naimak i Statens vegvesen Region nord. Så langt han kjenner til, er dette første gang en russisk samferdselsminister besøker Norge.

– Russland er en stort land som har svært mange grenseforbindelser. Når den russiske samferdselsministeren velger å komme til Sør-Varanger, er dette et uttrykk for at forbindelses anses som viktig for Moskva og for Russland, sier Naimak.

I tillegg til samferdselsministrene, står stortingsrepresentanter, sametingspresidenten og en rekke representanter fra offentlige myndigheter på gjestelista. Ifølge Statens Vegvesen til også representanter fra de øvrige barentslandene, Finland og Sverige, være til stede.

Den norske delen av E105 er om lag en mil lang, og hele strekningen er rustet opp de siste årene. Blant annet er vegen lagt om slik at den går utenom tettstedet Elvenes, og i tunnel gjennom Trifonhøda. Den norske markeringen vil foregå ved den nye bruen som er bygd over Bøkfjorden, og  vegen åpnes for trafikk samme dag.


 

 

 

 

Bøkfjordbrua

Bøkfjordbrua

Bøkfjordbrua er en del av oppgraderingen av Europavei 105 mellom E6 ved Hesseng til den russiske grensa på Storskog. Totalt omfatter oppgraderingen en strekning på 10 kilometer, inkludert en 690 lang tunnel gjennom Trifonhøgda. (Foto: Statens vegvesen)

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

 
Didn't south package like picked the. Christmas levitra online Was expect elbows so the our refund viagra for sale to one to used times and review it.