Regjeringen uten standpunkt til fylkesinndeling i nord

Statssekretær Grete Ellingsen (H) i Kommunal- og moderniseringsdepartementet sier at Regjeringen følger opp stortingsflertallets ønsker, og har invitert de tre nordnorske fylkeskommunene til videre drøftinger om inndeling av landsdelen i ett eller to nye fylker. (Foto: Elisabeth Bergquist).
Regjeringen tar ikke standpunkt til om det skal være ett eller to fylker i Nord-Norge i forslaget til Stortinget. Fylkeskommunene i nord er invitert til departementet for videre drøftinger.


Regjeringen tar ikke standpunkt til om det skal være ett eller to fylker i Nord-Norge i forslaget til Stortinget. Fylkeskommunene i nord er invitert til departementet for videre drøftinger.

Da kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner la frem sin proposisjon til Stortinget om regionreformen i dag, onsdag, var det uten standpunkt til hvorvidt Regjeringen ønsker ett eller to fylker i nord. 

- Vi er bedt, av Stortinget, om å gjennomføre en litt mer inngående prosess om dette med de tre nordnorske fylkene, og det skal vi gjøre, sier statssekretær Grete Ellingsen (H) i Kommunal- og moderniseringsdepartementet til High North News.

- Men burde dere ikke ha en preferanse, en innstilling til Stortinget om hva Regjeringen foretrekker?

- Det er jo sånn at vi forholder oss til Stortinget i det vi gjør, og de mandatene vi får fra parlamentet. Det gjør vi også her, sier Ellingsen.

- Men dette mandatet, som du nevner, ber jo om ett eller to fylker i Nord-Norge. Og da svarer dere at ja, ett eller to fylker?

- Det mandatet, fra flertallet i Stortinget, kom jo for svært kort tid siden, vel en måneds tid, da et flertall bestående av Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og KrF, ba Regjeringen gjennomføre en egen prosess der det blir brukt litt mer tid på i finne en inndeling i Nord-Norge. Tidsmessig har vi ikke rukket å gjennomføre den prosessen før denne proposisjonen som ble lagt frem i dag, men det følger vi opp nå, sier statssekretær Grete Ellingsen.

I meldingen som ble lagt frem for Stortinget i dag foreslår Regjeringen følgende sammenslåinger: Hordaland og Sogn og Fjordane, Aust-Agder og Vest-Agder, Vestfold og Telemark, Oppland og Hedmark samt Buskerud, Akershus og Østfold.

Les også: Grete Ellingsen ønsker seg én region i nord






 

Nøkkelord