Grete Ellingsen ønsker seg én region i nord

Grete Ellingsen (H) slutter som statssekretær for kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner etter to år i jobben. (Foto: Arne F. Finne)
- Det er ingen hemmelighet at jeg personlig, Grete Ellingsen fra Sortland, helst ser at Nord-Norge blir en region. Det tror jeg vil styrke oss.


- Det er ingen hemmelighet at jeg personlig, Grete Ellingsen fra Sortland, helst ser at Nord-Norge blir en region. Det tror jeg vil styrke oss.

Den tidligere ordføreren i Sortland, nåværende statssekretær i kommunal- og moderniseringsdepartementet, understreker med all mulig styrke og tydelighet at nå er det IKKE statssekretæren som snakker - men nordlendingen. Og nordlendingen vil ha Nord-Norge samlet til ett rike. Eller fylke som det helst kalles.

Avstander har vi allerede

- Grete Ellingsen fra Sortland har jo tidligere tatt til orde for at jeg ønsker en region i Nord-Norge, og det er viktig å skille mellom rollene her.

- Men hva skal være fordelen ved å samle nesten halve Norge, rent arealmessig, inn under en administrasjon? 

- Jeg tror - fremdeles personlig - at hvis vi ser på hva regionene og fylkene skal være, hva slags oppgaver de skal løse, videregående undervisning, infrastruktur og kultur, så vil fagmiljøene på disse områdene sammen stille sterkere enn hver for seg. Praktiske problemer med store avstander har vi jo allerede i landsdelen, og det løser vi allerede ved intern regionalisering.

Større faglig styrke

Men større faglig samling tror jeg vil komme hele landsdelen til gode, sier Ellingsen. Hun peker på at fylkenes rolle som samfunnsutvikler, en av de viktigste rollene fylkeskommunene har, vil styrkes hvis man har ett Nord-Norge samlet i ryggen.

- Det vil gi mer tyngde også i forhandlinger overfor staten, overfor andre regioner i Arktis, eller til og med globalt. Jeg har jeg tro på at det vil være mer tyngde over det, det å ha hele det nordnorske perspektivet nærmest i ryggsekken, vil kunne gi mange flere muligheter, enn om vi blir to fylker, mener altså Grete Ellingsen fra Sortland - helt personlig.

Regjeringen presenterte proposisjonen om regioninndeling tidligere i dag.







Nøkkelord