Nytt såkornfond i nord til høsten

Næringsminister Monica Mæland (t.v.) og administrerende direktør i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth, kan presentere et såkornfond i Nord-Norge med reviderte ramme i løpet av høsten. (Foto: NFD).
Nå blir det opp til investorene og forvalterne å finne sammen, danne nettverk og skape såkornfondet i nord. Ny utlysning til høsten.

 

- Jeg mener vi har svart ut de innvendingene som har kommet, nå blir det opp til investorene og forvalterne å finne sammen, danne nettverk og skape såkornfondet.

Det sier seniorrådgiver Christian Wolff-Skjelbred i Innovasjon Norge til High North News, etter at ESA nå har bekreftet at en del endringer i oppbyggingen av såkornfondet i nord er innenfor gjeldende regelverk.

Større statlig andel

Endringene, som ble gjort etter at det for det første ikke lykkes å fylle fondet i nord med privat kapital, og for det andre etter at staten hadde møtte aktørene i nord, er beskrevet i HNN tidligere.  

I hovedsak består det i en større andel av statlig kapital, at det er gjort noe med tidligfasekravet (investeringsobjektets modenhet og levetid), kan ta en større eierandel enn 50 % i porteføljeselskapene når det er kommersielt begrunnet og at det ikke skal være binding til eksisterende miljøer.

Tillit en nøkkelfaktor

Wolff-Skjelbred håper at både investorer og forvaltningsselskaper nå kjenner sin besøkelsestid og tar de grep som er nødvendig. De statlige 150 millionene står der og venter på å bli matchet av 100 private millioner.

Fra både forvaltere og investormiljøer er det tidligere hevdet at det ikke nødvendigvis er kapitalmangel som har hindret oppfyllingen av såkornfondet i nord, men manglende tillit til forvalter av fondet – i tillegg til faktorer som stor risiko og manglende styringsinnflytelse i de bedriftene fondet skulle inn i.

Lyses ut til høsten

Innovasjon Norge mener nå at de har hørt, og imøtekommet, de innvendingene det er mulig å gjøre noe med – innenfor gjeldende regelverk. Eller som Christian Wolff-Skjelbred uttrykker det:

- Vi kan jo ikke kommandere noen til å ta forvalterrollen , men jeg tror at aktuelle aktører nå vet at det må settes sammen et godt team, at de må starte med å berede grunnen og være litt fremoverlent for å få på plass forvalter som har tillit hos de private investorene.

Og han legger til: - Vi er for øvrig svært fornøyd med de møtene vi hadde i Tromsø og Bodø, de ga oss meget nyttig og god informasjon.

Utlysningen av det nye såkornfondet med lokalisering til Nord-Norge vil komme i løpet av høsten, etter revidert nasjonalbudsjett.




 

Nøkkelord