"Klimadommedag" ikke lenger sannsynlig

Både det laveste og det høyeste estimatet for temperatursøkning på jordkloden fremstår nå som usannsynlige, men det er fremdeles sterkt behov for tiltak for å bremse oppvarmingen. (Foto: Peter Prokosch).
Hverken høyeste eller laveste anslag for temperaturstigninger på kloden er sannsynlige lenger. Ny forskning gir trangere estimater.


Hverken høyeste eller laveste anslag for temperaturstigninger på kloden er sannsynlige lenger. Ny forskning gir trangere estimater.


Mens FNs klimapanel tidligere har sagt at temperaturen på jordkloden vil stige mellom 1,5 og 4,5 grader – gitt at atmosfærens CO2-innhold fordobles sammenlignet med år 1850, så er spranget nå redusert til mellom 2,2 og 3,4 grader.

Det skriver forskningsnettstedet Videnskab.dk i en artikkel, der det vises til nye studier presentert i tidsskriftet Nature.

- Vårt smalere estimat for den fremtidige temperaturstigningen innebærer at de laveste anslagene ikke kommer til å inntreffe, så vi må uansett gjør noe for ikke å komme over IPPCs målsetting om temperaturstigning på maksimum 2 grader, sier professor Peter Cox fra Climate System Dynamics ved University of Exeter i en mail til Videnskab.dk.

Han presiserer også at selv om ikke de verste anslagene ser ut til å være sannsynlige, så er det fremdeles akutt behov for handling for å redusere temperaturstigningen på kloden.

 

 

Nøkkelord