Kirkenes vil ha Barents «Davosmøte»

Neste års Kirkeneskonferanse blir nummer ti i rekken, og utenriksminister Børge Brende er den som skal innlede på åpningen. Her hilses han velkommen til årets konferanse av ordfører Rune Rafaelsen. (Foto: Arne O. Holm)
Kirkenesordører Rune Rafaelsen vil ha et Barents «Davosmøte» til byen. –Vi må svare positivt på de mange russiske initiativ til et toppmøte, sier Rafaelsen.

Kirkenesordører Rune Rafaelsen vil ha et Barents «Davosmøte» til byen. –Vi må svare positivt på de mange russiske initiativ til et toppmøte, sier Rafaelsen.

Kirkenesordføreren har nå tatt pennen fatt og skrevet til Barentssekretariatet, med kopi til både utenriksminister Børge Brende og Olje- og energiminister Tord Lien der han etterlyser norsk reaksjon på flere russiske initiativ.

Høyt politisk nivå

-Senest under Barents transportministermøte, da ambassadør Sergey Petrovich, igjen understrekte at Barentsregionen har behov for en plattform på høyt politisk nivå der man kan drøfte alle deler av samarbeidet.

Fra norsk side var statssekretær Tom Cato Karlsen til stede under denne konferansen i Arkhangelsk i juni i år.

-Når ambassadøren, som er leder av CSO i Barents Euro Arctic Council tar opp dette, så snakker han på vegne av utenriksminister Lavrov, noe som bør fanges opp av norsk UD, ved Børge Brende, sier Rafaelsen.

Styrke sivil stabilitet

Han understreker at Sør-Varanger kommune stiller seg svært positiv til det russiske forslaget om et Barents-toppmøte, lagt til Kirkenes, og peker på at Kirkeneskonferansen er den viktigste arenaen knyttet til økonomi og logistikksamarbeid i regionen.

I brevet til Barentssekretariatet skriver Rune Rafaelsen også at:

«Vi har en uklar situasjon i Europa hva gjelder sanksjonene av Russland etter annekteringen av Krim i 2014. Brexit har også gjort at Europa sliter med framtidige samarbeidskonstellasjoner. Barentssamarbeidet er den eneste verktøyet som fremdeles fungerer. Dette må utnyttes for å styrke den sivile stabiliteten i Nord».

Leting på delelinjen

En av de viktige faktorene i samarbeidet mellom landene må bli energisektoren, mener Rafaelsen. Han nevner tildelinger av blokker helt opp mot delelinjen mellom Norge og Russland understreker behovet for styrket samarbeid:

«Den 23. konsesjonsrunden med nye felter knyttet opp mot Delelinja i Pol- og Barentshavet tilsier et forsterket samarbeid i Barentshavet. Nå er både russiske (Lukoil) og svenske (Lundin) partnere på de nye blokkene. Jeg tror et bredt samarbeid på miljø, sikkerhet, redning og forvaltning vil gi Barentsregionen ytterligere vekst og arbeidsplasser basert på de nye petroleumsressursene. Norge og Russland har gode gjensidige erfaringer på fiskeriforvaltning, som vi kan bygge videre på», skriver Rune Rafaelsen i brevet.

UD "er kjent med"

High North News har forsøkt å få utenriksminister Børge Brendes kommentar til den russiske invitten, uten å lykkes. Fra Utenriksdepartementet sier pressevakt Astrid Sehl at: "Vi er kjent med at man på russisk side nylig luftet tanker om å legge et høyprofilert "Davos"-arrangement til Barentsregionen. Hvis russisk side fremsetter et konkret forslag om dette, vil vi selvsagt vurdere forslaget."


Den russiske ambassadøren Sergey Petrovich, leder av CSO i Euro Barents Council, gjentok de russiske invittene til et toppmøte i Barentsregionen under samferdselskonferansen i Arkhangelsk i juni.
Den russiske ambassadøren Sergey Petrovich, leder av CSO i Euro Barents Council, gjentok de russiske invittene til et toppmøte i Barentsregionen under samferdselskonferansen i Arkhangelsk i juni.

Nøkkelord