Kartlegger mineraler på havbunnen

Det er i området markert med gul ramme at det skal hentes inn data som kan fortelle om det finnes noen mineralforekomster på havbunnen. (Illustrasjon: Oljedirektoratet)
Oljedirektoratet starter omfattende tokt i Norskehavet for å kartlegge mulige mineralforekomster. 


Oljedirektoratet starter omfattende tokt i Norskehavet for å kartlegge mulige mineralforekomster i vestlige deler av Norskehavet.

Oljedirektoratet har engasjert Swire Seabed AS og partneren Ocean Floor Geophysics Inc til å kartlegge mulige sulfidmineraler på havbunnen over Mohnsryggen. Ryggen er en såkalt spredningsrygg i Atlanterhavet som skiller to oseanske plater, og hvor det er teoretisk mulig at verdifulle mineraler er blitt dannet gjennom vulkanske kilder.
Det er ikke de aktive hydrauliske systemene, "black smokers" som er fokus for toktet, men snarere de ikke-aktive utdødde systemene som nå ligger som mineralrike grushauger på havbunnen. 
Der datainnsamlingen indikerer at det kan finnes forekomster vil det også bli tatt mineralprøver fra havbunnen. Dette skjer ved å senke en undervannsrobot ned til havbunnen, som kan være opptil 3000 meter dyp, og plukke med seg en prøve fra mineralene.

Det er Olje- og energidepartementet som har forvaltningsansvaret for mineralforekomster på kontinentalsokkelen, og de har gitt Oljedirektoratet i oppgave å kartlegge mulige forekomster. 
Datainnsamlingstoktet vil pågå gjennom hele august og inn i september. 

Nøkkelord