Ingen navneavklaring i nord

- Vi kan ikke lykkes uten støtte fra Troms, skriver Finnmark Høyres Jo Inge Hesjevik i dette innlegget. (Illustrasjon: Google maps)
Den som ventet at fylkestingene i Troms og Finnmark skulle komme med nytt navn på storregionen i nord i dag ble skuffet.

 

Den som ventet at fylkestingene i Troms og Finnmark skulle komme med nytt navn på storregionen i dag ble skuffet.

I alt 34 forslag ble lagt frem, forslag som omhandlet navn på den nye regionen i nord, forslag på hvor mange representanter det nye regionstinget skal ha, og dessuten forslag på hvem og hvor mange som skal med i det som heter fellesnemnda for sammeslåingsarbeidet.

Ingen av forslagene kunne få noe flertall, og forsamlingen av de to tingene, som møttes i Kirkenes, var heller ikke formelt vedtaksfør, så man buntet forslagene sammen og sendte det hele over til forhandlingsutvalget – med 40 mot 30 stemmer.

Men dette skjedde ikke før svært mange navneforslag hadde sett dagens lys i fellesmøtet.

Troms-Finnmark, Finnmark-Troms, Troms og Finnmark – den arktiske region, Finnmark, Finnmarken og Nordlys – alle navneforslag med ulike mindretall bak seg, ble lagt frem.

Og forslag til antall tingrepresentanter i det som blir det nye regions- eller fylkestinget varierte også – fra 45 (FrP og H), via 57 (A, SV, SP og V) til Rødts ønske om 73 representanter. Mellom der ligger MDGs forslag om 63 og SVs sekundære ønske om 71.

Men: Det hersket stort sett enighet om at den omkring 4 timer lange debatten hadde vært konstruktiv. Ikke minst hersker det bred enighet om at man selv bør komme frem til løsninger på de ulike spørsmålene – heller enn å overlate den endelige avgjørelsen til departement og Storting - som uansett må gjøre de formelle vedtakene.



Nøkkelord