- Ingen idetørke i regjeringen – vi gløder for nordområdene!

- Tomas Norvoll må slutte å sutre. Ingen regjering har satset så tungt i nord som denne, sier statsekretær Daniel Bjarmann-Simonsen i NFD. (Foto: Rune Nilsen).
Statssekretær Daniel Bjarmann-Simonsen ber Tomas Norvoll slutte å sutre. - Ingen regjering har levert så mye i nordområdepolitikken noensinne. 

 

Statssekretær Daniel Bjarmann-Simonsen ber Tomas Norvoll slutte å sutre. - Ingen regjering har levert så mye i nordområdepolitikken noensinne. 

- Jobben for nordområdene fortsetter. Jeg håper Tomas Norvoll, som jeg kjenner som en særdeles oppegående og skapende mann, heller vil være med på denne jobben fremfor kjedelige dueller og ordkløyveri i media. Sånt blir det lite utvikling av.

Det sier statssekretær i Nærings- og firskeidepartementet, Daniel Bjarmann-Simonsen (H), til High North News.


En historisk medvind i nord

Bakgrunnen er et intervju for kort tid siden med fylkesrådslederen i Nordland, Tomas Norvoll (A), der han beskyldte regjeringen for total idetørke i nordområdepolitikken. 

Bjarmann-Simonsen svarer at nordområdene er i historisk medvind.

- Alle piler peker opp- og fremover. Jobb- og verdiskaping er historisk høy.

Arbeidsledigheten er historisk lav. Det går så bra at vårt største problem er at vi mangler folk. Dette er ingen tid for sutring, men for handling og samarbeid. Og vi handler - og vi er langt fra ferdig. I fortsettelsen håper jeg vi kan gjøre det sammen.


Satellittbasert bredbånd i nordområdene

Han trekker frem en rekke eksempler på det han mener er regjeringens store satsing på nordområdene:

- Før påske slapp vi nyheten om at vi satser over en milliard på å få etablert satellittbasert bredbånd i nordområdene. Dette vil gi solid dekning som øker kommunikasjonssikkerheten, og dermed legge til rette for økt verdiskaping, særlig på og fra havet. Vi skaper økt trygghet og sikkerhet for alle i nord.

Vi slapp også den første nasjonale dronestrategien noensinne, hvor vi nå skal i starte jobben med et nasjonalt kompetanse- og testsenter for droner.

Droner er virkelig en av de største og mest spennende industrielle utviklingsmulighetene, og i nord har vi noen av de beste naturgitte og menneskeskapte fortrinnene. 


Ny strategi for Svalbard

I februar dro vi i gang arbeidet med nærings- og innovasjonsstrategi for Svalbard, vi er i gang med en romstrategi og en ny rom-lov, som blir veldig viktig for arbeidet med å etablere Andøya Spaceport - med blant annet internasjonale oppskytingsfasiliteter for småsatellitter ved Andøya Space Center.

Og mye mer kommer på romindustriområdet, påpeker Bjarmann-Simonsen, og fortsetter:

- Tomas Norvoll tar feil når han påstår at regjeringen bare driver "business as usual" i nord.

Vi har doblet satsingen på næringsrettet forskning og innovasjon nasjonalt - til nærmere 10 milliarder. I nord ser vi nå omtrent er en dobling i forskning- og innovasjonsinnsats i næringslivet. Dette gir nye arbeidsplasser og økt verdiskaping.


Et industrielt eventyr

Et eksempel er at Nordlaks utvikler verdens to første havfarmer - gjennom egen evne og vilje til å satse og regjeringens tildeling av utviklingskonsesjon.  Dette er et fantastisk industrielt eventyr med det beste fra offshorenæringen og sjømatnæringen - som gir mat til stadig flere mennesker i verden.

Fra Nord-Norge til verden. Det å redde verden er en god forretningsidé for nordområdene.

Også på samferdselsområdet mener Bjarmann-Simonsen at Norvoll tar feil.

- Det kan vel vanskelig kalles en ordinær satsing, at landsdelens andel i samferdselssatsingen øker fra 14 prosent - i Ap, Sp og SVs beskjedne satsing - til 22 prosent av norgeshistoriens største samferdselssatsing noensinne.


To nye flyplasser - begge i nord

Dette utgjør hele 40 milliarder i investeringer i infrastruktur, som igjen bidrar til nye jobber og verdiskaping i nord.

Bjarmann-Simonsen, som kom til regjeringsapparatet fra jobben som prosjektleder for Ny by – ny flyplass i Bodø, er på hjemmebane her:

- Det skal bygges to nye flyplasser i Norge for første gang siden Gardermoen i 1999 - begge i nord!

Bodø og Mo i Rana er enorme løft, og flyplassen i Bodø utløser en av norgeshistoriens mest innovative by- og miljøteknologiprosjekter, som har høstet enorm internasjonal annerkjennelse.


Idetørken er i Norvolls hode

- Så nei, Tomas Norvoll, vi kjenner virkelig ikke på noen idétørke. Tvert imot kjenner vi en glød og en sterk tro på utviklingen av nordområdene som en verdiskapingsmotor som sikrer et bærekraftig velferdssamfunn for fremtiden. Norges fremtid er avhengig av nord, det vet vi.

Jeg kan forstå noe annet enn idétørken avgrenset til fylkesrådslederens hode, som nå bruker mesteparten av tiden sin på å avvikle samferdselstilbudet i regionen han leder, fremfor å bruke ressursene på å sikre at vi har nok folk til jobbene som skaper verdiene og sikrer velferden vår.

Utrolig nok må regjeringen også gjøre jobben på fylkeskommunens ansvarsområde innenfor samferdsel. Vi satser tungt på forbedring av fylkesveiene, og en tredel av alle pengene har gått til nord.


Nei til sutring og svartmaling

Og hvis fylkesrådslederen fremdeles er i tvil om hvor folk står, er nok den siste meningsmålingen en god pekepinn. Ap faller som en stein og Høyre er største parti i nord.

Moralen må være at sutring og svartmaling ikke skaper den begeistringen, trua og skaperviljen vi trenger. Det er der bare handling som gjør, avslutter statssekretær Daniel Bjarmann-Simonsen.

 

 

Nøkkelord