Haukanes om EUs nye strategi: - Glad for at Nord-Norge blir hørt

Trond Haukanes er direktør ved Nord-Norges Europakontor. (Foto: Arne F. Finne)
- Det er gledelig å se at våre innspill har fått plass i dagens dokument, sier ledelsen ved Nord-Norges Europakontor etter at EEAS (European External Action Service) og Europakommisjonen i dag presenterte forslaget til EUs nye arktiske strategi.


- Det er gledelig å se at våre innspill har fått plass i dagens dokument, sier ledelsen ved Nord-Norges Europakontor etter at EEAS (European External Action Service) og Europakommisjonen i dag presenterte forslaget til EUs nye arktiske strategi.


Den nordnorske landsdelens Europakontor, som ledes av direktør Trond Haukanes, har fulgt prosessen med utformingen av EUs arktiske politikk gjennom flere år.

- Kontoret har svart på høringer og fulgt prosessen tett helt fra starten i 2008. Det er derfor gledelig å se at en del av våre innspill har fått plass i dagens dokument. Blant annet så ser vi at vårt innspill om et forum for regionale og lokale aktører er kommet med, samt at våre innspill angående maritim sikkerhet er vektlagt, skriver ledelsen ved kontoret i en pressemelding.

De nordnorske utsendingene i Brussel mener det er viktig å merke seg at det i den nye strategien legges stor vekt på at den europeiske delen av Arktis utgjør et område hvor det er behov for en økt satsing på utbygging av infrastruktur, på tvers av landegrensene. Dette for å kunne ta ut potensialet til regionen. Det påpekes også at EUs politikk kan påvirke den framtidige utviklingen av det europeiske Arktis, gjennom implementering av EØS-relevant regelverk.


- Positive tiltak

- For Nord-Norges Europakontor blir det nå viktig å følge prosessen videre gjennom blant annet Europaparlamentet, for å påvirke dem til å gjennomføre de positive tiltakene som er beskrevet i dette dokumentet og å fremme en balansert tilnærming. Vi vil fortsette å fremme forsknings-, innovasjons- og beredskapskapasiteten som ligger i Nord-Norge. Samtidig er det viktig å synliggjøre behovet for store transportinvesteringer i i Arktis.  Regionen er også viktig når det gjelder å sikre en bærekraftig vekst, inkludert  mat- og energi forsyning til Europa. Vår tilstedeværelse gir oss unik kunnskap om arktiske forhold.

EU vil – gjennom 39 ulike tiltak – trappe opp engasjementet i den arktiske regionen. Hovedsatsingsområdene er, som High North News skrev i går, tiltak mot klimaendringer, fremming av bærekraftig utvikling og internasjonalt samarbeid.

Forskning, vitenskap og innovasjon er også viet plass i strategidokumentet. I skrivende stund, onsdag ettermiddag, er det ennå ikke offentliggjort på Europakommisjonens nettsider.

Europaparlamentet vil få dokumentet til behandling i løpet av høsten.

Nøkkelord