Grunnlovskommisjonen forarger på Grønland

People in Greenland are upset that the Constitutional Commission’s leader, Vivian Motzfeldt (Siumut) gets an official residence in Nuuk, and that the commission members may receive remuneration for their work. (Photo: Mats Bjerde/norden.org and Siumut)
Debatten raser på Grønland. Kommisjonen som skal lage forslag til egen grunnlov provoserer.

 

Debatten raser på Grønland. Kommisjonen som skal lage forslag til egen grunnlov provoserer.

Den grønlandske drømmen om selvstendighet har, blant annet, gjort at parlamentet (Inatsisartut) har satt ned en egen kommisjon som skal komme med et forslag til egen grunnlov for landet.


Mest debatt OM kommisjonen

Hittil er det kommisjonen selv som har skapt mest debatt – nå senest om godtgjørelser til kommisjonens medlemmer. Det skriver nettavisen Sermitsiaq.ag 

Mens det i grunnlovskommisjonens mandat står klart og tydelig at kommisjonens medlemmer "ikke skal ha vederlag for arbeidet i kommisjonen", viser det seg at i det nylig vedtatte budsjettet for Grønland er avsatt en post på en halv million danske kroner til nettopp slikt vederlag.


Kommentarfeltene har eksplodert

Det har fått kommentarfeltene i avisen til å eksplodere. Kommisjonens leder, Vivian Motzfeldt, henviser til Naalakkersuisut (det grønlandske selvstyret) når hun får spørsmål om saken.

Det ble, for noen dager siden, også kjent at kommisjonsleder Motzfeldt skal tildeles en egen embetsbolig i hovedstaden Nuuk i forbindelse med arbeidet i kommisjonen. Motzfeldt bor og arbeider i byen Qaqortoq, helt sør i landet.


Demokratisk betenkelig

Denne embetsboligen, samt åpningen for at medlemmene i kommisjonen skal kunne få vederlag, stikk i strid med retningslinjene Inatsisartut har vedtatt, har satt sinnene i kok.

Den uavhengige representanten, Michael Rosing, sier til avisen at det er "demokratisk svært betenkelig" at Naalakkersuisut, som har absolutt flertall i parlamentet, på egen hånd endrer mandatet for kommisjonen.


Maktovergrep og "kleptokrati"

I kommentarfeltene snakkes det om "kleptokrati", maktovergrep, politikere som fyller sine egne lommer på fellesskapets bekostning.

Grunnlovskommisjonens medlemmer er alle medlemmer av det grønlandske parlamentet.

Arbeidet med en egen grønlandsk grunnlov har skapt debatt også tidligere




Nøkkelord