Forvirring om Grønlands grunnlovsarbeid

Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen, er forvirret over de sprikende signalene om Grønlands arbeid med egen forfatning. Ansvarlig minister for selvstendighet, Suka K. Frederiksen (t.v.), sier en ting, signalene for forfatningskommisjonens leder, Vivian Motzfeldt, er noe annerledes. (Foto av Løkke Rasmussen: Magnus Fröderberg, norden.org., Frederiksen; Naalakkersuisut, Motzfeldt; Inatsisartut).
Det er vedtatt at det skal lages et utkast til egen grunnlov, eller forfatning, for Grønland. Hva den skal inneholde er mer uklart.


Det er vedtatt at det skal lages et utkast til egen grunnlov, eller forfatning, for Grønland. Hva den skal inneholde er mer uklart.

Den siste som har gitt uttrykk for forvirring omkring hva den grønlandske forfatningen skal inneholde, er Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Naalakkersuisut overkjører parlamentet

Den grønlandske kringkasteren KNR forteller at statsministeren for det største landet i riksfellesskapet (Danmark, Grønland og Færøyene) undrer seg over hva den nedsatte forfatningskommisjonen faktisk skal gjøre. 

Mens Grønlands parlament, Inatsisartut, har anbefalt at det lages en forfatning som kan begynne å gjelde ved en grønlandsk selvstendighet, så har landets selvstyre, Naalakkersuisut, bestemt seg for noe annet.

En eller to forfatninger?

Naalakkersuisut, som utgjøres av en koalisjon som har overveldende flertall i Inatsisartut, har bestemt at det skal utarbeides forfatningsforslag i to varianter og for to ulike situasjoner – en som skal gjelde ved selvstendighet, og en som kan gjelde også under den danske (og felles) grunnloven.

På toppen av det hele mener forfatningskommisjonens leder, Vivian Motzfeldt, at selvstyreregjeringen burde ha lyttet til parlamentets råd.

Moderer seg – en del

Senere har samme Motzfeldt riktignok moderert uttalelsen noe, ved at hun for noen dager siden uttalte at:

- Hvis det viser seg at en forfatning under den danske grunnloven er den beste overgangen inntil vi får vår egen forfatning, så vil vi selvsagt velge en slik modell.

Selvstendig arbeid, men..

Denne siste presiseringen fra Motzfeldt kom etter at den ansvarlige statsråden for selvstendighet, Suka K. Frederiksen, kom med det noe tolkbare utsagnet om at forfatningskommisjonen skal arbeide selvstendig, men være forpliktet til å følge mandatet den har fått.

- Vi forventer at dette blir fulgt, sier Suka K. Frederiksen til KNR.




Nøkkelord