- Gode kunstvilkår krever politisk vilje

Gallerileder Jan Martin Berg ved Galleri Svalbard. (Foto: Privat)

Gallerileder Jan Martin Berg ved Galleri Svalbard kjenner igjen beskrivelsen om at bildekunst blir stemoderlig behandlet.


Men det er ikke nødvendigvis fordi man vil det slik.

- Når kommunene får store kulturelle ambisjoner eller trange budsjetter er det ikke uvanlig at bildekunst blir stemoderlig behandlet, sier Berg.

 

10.000 besøkende

Galleri Svalbard har årlig 10.000 besøkende. Det er slett ikke dårlig når de ligger et sted med 2000 innbyggere.
- Hva er det dere gjør riktig som ikke andre klarer?

- Det er flere faktorer, men det viktigste er nok at vi er eid og drevet av lokalstyret, sier Berg.

Han mener politisk vilje er et avgjørende suksesskriterium.
- Her har vi vært heldige og har politikere som ser verdien av det vi gjør, sier Berg.

 

Ikke bare natur

Galleri Svalbard eid av lokalstyret på Svalbard, og godt fundamentert som en del av kulturlivet.

- Det er begrenset hvor lenge du kan bo her oppe og bare frese rundt på snøscooter og la deg fascinere av naturen. Vi har et godt kulturtilbud til tross for at vi er bare 2000 innbyggere, men det skyldes blant annet god forståelse hos de som styrer, mener Berg.

Å drive Galleri Svalbard uten et bygg eid av lokalstyret ville vært vanskelig. Alt handler om ambisjonene, og hvordan man klarer å legge til rette for at kunstnere kan arbeide og stille ut.

- Vi som jobber med dette kan selvsagt gråte for vår syke mor, men til syvende og sist handler det om hva de som sitter med pengesekken vil.

 

Forbigås

Bildekunstnerne Kurt Edvin Blix Hansen og Irena Jovic uttalte i går til High North News at de fleste kulturhus er å regnes som konserthus. Musikk og scenekunst får god tilrettelegging, mens visuell kunst forbigås i kommunenes kulturelle storsatsing.

Både Hansen, Jovic og Berg nevner Lofoten som et sted hvor man har lykkes.

- Jeg skal være forsiktig med å mene så mye herfra, men når jeg skal tenke på de mest levende kunstmiljøene i nord er det ikke de største byene som Tromsø og Bodø jeg tenker på, og det er litt pussig. Jeg tenker heller på mindre steder som Svolvær og Kabelvåg, sier Berg.

Les også: - Blir stemoderlig behandlet

Nøkkelord