Elkem Salten med nytt anlegg til en milliard kroner

Elkem Salten oversiktsbilde
Elkem Salten i Sørfold
Det nye energigjenvinningsanlegget som Elkem Salten planlegger å bygge skal gjenvinne 28 prosent av verkets energiforbruk. Det nye senteret har en investeringsramme på nærmere en milliard kroner.


Det nye energigjenvinningsanlegget som Elkem Salten planlegger å bygge skal gjenvinne 28 prosent av verkets energiforbruk. Det nye senteret har en investeringsramme på nærmere en milliard kroner.

Det skriver Avisa Nordland (AN) i dag.

Salten Energiutvinning AS, som er et partnerskap mellom Elkem ASA og Kvitebjørn Energi, tok beslutningen om bygging i går.

– Dette er et gledelig, viktig og stort prosjekt. Etableringen av dette gjenvinningsanlegget vil styrke vår konkurransekraft. Sammen med vår partner Kvitebjørn Energi vil vi nå fortsette å utvikle Elkem innen energigjenvinning, sier administrerende direktør i Elkem, Helge Aasen.

Prosjektet vil styrke Elkems arbeid med å sikre en miljøvennlig silisiumsproduksjon, med lavest mulig utslipp og minst mulig ressurser på avveie.

– Energigjenvinningsanlegget vil gjøre Elkem Salten til et av verdens mest energieffektive silisiumverk. Dette er en viktig beslutning for vår langsiktige tilstedeværelse i Salten og Nord-Norge, sier Trond Sæterstad, konserndirektør for Elkem Silicon Materials.

Statsforetaket Enova, som per i dag eies av Olje- og energidirektoratet, skal tidligere ha bevilget 350 millioner kroner til byggingen. Ifølge AN er dette det tredje største tilsagnet som Enova noensinne har gitt industrien.

Elkem er en av verdens ledende produsenter av silisiumrelaterte avanserte materialer og metaller. I tillegg til å ha 24 verk verden over, har selskapet salgskontorer i mer enn 40 land. Totalt har Elkem rundt 3800 ansatte, og det norske hovedkontor er i Oslo.

Da Elkems historie startet i 1904, med at industrigründeren Sam Eyde etablerte Det Norske Aktieselskap for Elektrokemisk Industri (Elektrokemisk), var målet å skape ny norsk virksomhet basert på norske naturressurser. I dag er det meste av konsernet eid av den kinesiske staten, etter at China National Bluestar kjøpte Elkem fra Orkla i 2011.













Les også:
Investerer 150 millioner kroner i Elkem Rana

Kina topper industrimøte i nord

Nøkkelord