Kina topper industrimøte i nord

Elkem Salten oversiktsbilde
Elkem Salten i Sørfold
Kinesiske Chen Xi, seniorrådgiver i Elkem-ledelsen, er en av flere internasjonale industritopper som kommer til Industri 2017.


Kinesiske Chen Xi, seniorrådgiver i Elkem-ledelsen, er en av flere internasjonale industritopper som kommer til Industri 2017.

Kinas industrivisjoner og landets rolle i den globale økonomien er blant temaene når den årlige industrikonferansen arrangeres i Bodø onsdag og torsdag i neste uke.

Til konferansen, som åpnes av utenriksminister Børge Brende, kommer også en representant fra den kinesiske ambassaden - for å snakke om Kina som investeringspartner.

- Industrikonferansen blir en unik mulighet til å hente mer kunnskap om Kinas strategi når det gjelder handelsavtaler og industriutvikling, lokker arrangørene.

Norsk Industris Jo Eirik Frøise, prosjektansvarlig for konferansen, er glad for at seniorrådgiver Chen Xi i Elkem kommer for å dele sine betraktninger om den økonomiske utviklingen i hjemlandet.

Xi skal også snakke om hvilken strategi han har for sitt eget selskap, Oriental Vikings Investment, med hovedkontor i Kina.


110 år med innovasjon

Da Elkems historie startet i Norge, allerede i 1904, var målet å skape ny norsk virksomhet basert på norske naturressurser.

13 år senere tok Elkem patent på den såkalte «söderbergelektroden», som fortsatt er i bruk i omlag 75 prosent av verdens smelteverk. Mye har skjedd siden den gang, og selskapet eies i dag av kinesere etter at industriselskapet China National Bluestar kjøpte selskapet fra Orkla i 2011.

Elkem har siden kjøpt opp blant annet Fesil Rana Metall AS.

- For Elkem har det kinesiske eierskapet gitt nye muligheter. Det blir spennende å følge denne utviklingen videre, kommenterer Frøise i arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Industri.


Brexit og Trump

De internasjonale aspektene ved norsk industri vies mye plass i årets konferanseprogram.

Arrangørene har blant annet hentet inn Michael Moore, visepresident i det amerikanske olje- og energiselskapet FearnOil Inc., for å snakke om handel, industri- og energitrender i USA. Spørsmålene om hvordan den norske industrien påvirkes av Brexit, og EUs internasjonale handel, vil også stå sentralt.

 - Norge og Nordland har en svært åpen økonomi, som i veldig stor grad påvirkes av verdensøkonomien og internasjonal politikk. Derfor er det svært positivt at årets Industrikonferanse setter fokus på dette temaet, sier Nordlands fylkesråd for næring, Ingelin Noresjø (KrF).

Kanadisk kraft, Boeing og Hydro

På konferansedag to skal det fokuseres på hva norsk industri kan lære av industrien i andre verdensdeler, og her vil tilhørerne få treffe Jean Simard (president i Canadas aluminiumsforening) som skal fortelle om den kanadiske kraftindustriens grønne satsing.

Blant andre navn som ventes til konferansen er Jon Nicolaisen (visesentralbanksjef i Norges Bank), Karin Dahlman (Global Marketing Director i Alcoa), Phil Schneider (Director of International Strategic Partnerships Boeing Defense, Space & Security), Hans Vatne (teknologidirektør i Norsk Hydro ASA) og Morten Fon (administrerende direktør og president i Jotun).

NHO Nordland, Nordland fylkeskommune, Norsk Industri, Mo industripark og Nord universitet er blant arrangørene.


Kommer: Chen Xi, seniorrådgiver i Elkem.

Fakta:

Elkem AS er blant verdens største produsenter av ferrosilisium til stål- og støpejernsproduksjon, karbonprodukter, silisium og industriell silikon. Selskapet har 24 verk og produksjonsfasiliteter verden over og rundt 6200 ansatte (2017). Elkem har også to kvartsminer i Norge og fire kvartsminer i Spania (joint venture). Hovedkontoret ligger på Skøyen i Oslo.

I 2016 hadde Elkem AS en omsetning på 14,2 milliarder NOK.

Selskapet var eid av Orkla ASA frem til januar 2011, da selskapet ble solgt til kinesiske Bluestar.

(Kilde: Wikipedia)

Utenriksminister Børge Brende under lanseringen av regjeringens nye nordområdestrategi på Stormen Bibliotek i Bodø 21.04.17. (Foto: Elisabeth Bergquist)
Kommer: Utenriksminister Børge Brende åpner konferansen som starter onsdag 27. september.

Nøkkelord