Bruker hørsel for å jakte søppel i strandsona

Gjennom lytting etter lyder som ikke skal dukke opp under skoene når man går i en strandsone, fant gjengen fra ProofClean skjulte skuffelser ved ved Lillemolla i Lofoten. 
Gjennom lytting etter lyder som ikke skal dukke opp under skoene når man går i en strandsone, fant gjengen fra ProofClean skjulte skuffelser ved ved Lillemolla i Lofoten. 

- I ProofClean tester vi ut konsepter for profesjonell opprydning av kystlinjer, og da vi var på Lillemolla i Lofoten fant vi utrolig mye under vegetasjonen, forteller ekspert på marine økosystemer Kriss Rokkan Iversen i SALT.

Strandrydding er sannsynligvis den mest effektive måten å fjerne søppel fra havet på. Likevel har det sine små og store utfordringer. Gjennom prosjektet ProofClean ønsker SALT og Maritimt Forum Nord å teste hvordan profesjonell strandrydding kan være et supplement til de frivillige aksjoner som foregår langs hele kysten. ProofClean er finansiert gjennom Miljødirektoratets tilskuddsordning.

- Vi forsøker å sortere søplet vi finner, ta ut plasten som det kan lages nye plastprodukter av - slik at det kan bli del av en sirkulær økonomi, sier Iversen.Tilsynelatende lite søppel

Det blotte øyet kunne ikke se mye søppel på Lillemolla. Den vakre lofotnaturen og ikke minst været viste seg fra sin beste side. Likevel var det mange skuffende funn under søppelaksjonen.

- Det var masse vegetasjon, tilsynelatende lite søppel, men når vi gikk rundt i gresset så hørte vi at det var mengde plast under overflaten - så vi måtte rett og slett grave fram søpla, forteller Iversen.

Søplet ble samlet i sekker, veid og registrert.

- Dette er en av veldig mange strender hvor vi finner utrolig mye søppel. Vi går rundt og prøver å høre - lytter om det er noe der vi går, sier hun.
Store megnder søppel skjulte seg bak en fin lofotfasade da ProofClean og Kriss Rokkan Iversen ryddet søppel i strandsonen. (Foto: Privat)
Bekymringsverdig

Ifølge eksperten var det svært bekymringsverdig at det finnes mengder mikroplast, små biter av tau og isopor i jordsmonna under vegetasjonen i strandsonen.

- Vi finner store mengder av veldig små biter av søppel som ligger dypt nedi jorda. Dette bekymrer meg, og jeg vet ikke om det er mulig å tilbakeføre denne typen kystnatur til sin opprinnelige tilstand, sier Iversen.

Hun forteller at hun får vondt i magen når hun jobber med marin forsøpling.

- Vi kommer til plasser hvor alt ser så fint og idyllisk ut, så går man rundt og lytter, flytter litt på gresset og finner mengder med isopor og plast som det er umulig å rydde opp med dagens metoder. Jeg tror faktisk det blir vanskelig å få til, avslutter hun.
Kriss Rokkan Iversen i SALT og ProofClean er bekymret. Hun mener det kan bli vanskelig å tilbakeføre kystkulturen til sin opprinnelige tilstand. (Foto: Privat)

Nøkkelord