Åpner for sammenslåing med Troms likevel

- Både Statkraft og Statnett er viktige instrumenter for norsk industripolitikk, og de bør utarbeide egne nordområdestrategier, mener fylkesrådsleder Tomas Norvoll i Nordland.
De siste ukene har Norvoll og hans kollega fra Troms, Cecilie Myrseth (Ap), snakket sammen om regionreformen.


De siste ukene har Norvoll og hans kollega fra Troms, Cecilie Myrseth (Ap), snakket sammen om regionreformen.

Etter et utspill fra Troms for snart en måned siden gikk ut og ønsket seg fem kommuner fra Nordre Nordland, ble stemningen mellom Nordland og Troms amper, og Tomas Norvoll svarte med samme mynt tilbake, han ville ha noen av kommunene i dagens Troms inn i Nordland. Men nå som det er ti dager igjen til fristen går ut, er tonen mellom de to langt mer samlende enn splittende. 

Fylkesrådsleder i Nordland Tomas Norvoll går nå ut og sier at Nordland og Troms bør se på muligheten til å danne en ny region. Fylkestinget i Nordland startet i dag sin siste samling for 2016, og må i løpet av de fire dagene de har satt av til samlingen bestemme seg for hva de mener er en klok allianse for Nordland. Saken skal behandles onsdag eller torsdag. 


Ti dager til fristen går ut

Kommunal- og regionaldepartementet har gitt fylkeskommunene frist til 15. desember med å vedta hvordan de nye regionene skal se ut etter 2020. 

Fylkesrådslederen utdyper hva han og Myrseth har snakket om: 

- Først og fremst handler det nå om å se på om Nordland og Troms kan finne et felles grunnlag å utrede saken på. Så kommer vi sikkert til å ha ulike meninger, men vi vil gi det en sjanse for å se hva vi kan bli enige om, sier Norvoll. 

Siden Finnmark har bestemt seg for at de ikke vil gå sammen med Troms eller Nordland, er det kun Nordland og Troms som nå kan fusjonere og bidra til at målet om 10 regioner i Norge, ikke 19 fylker, blir en realitet. 



Regionen må styrkes

- Hvis fylkestinget gir klarsignal går fylkesrådet inn i dialogen med et åpent sinn for å se om det kan ligge muligheter her som gjør at regionen kommer styrket ut når det gjelder utvikling og vekst for innbyggerne og næringslivet, poengterer Norvoll. 

På bakgrunn av hva forhandlingene fører til vil Fylkestinget ta endelig stilling til regionreformen under sin samling i februar. 

Fylkesrådsleder i Troms, Cecilie Myrseth, takker ja til invitasjonen fra Nordland. 



Vår redaktør Arne O. Holm har også tatt til orde for en sammenslåing av Nordland og Troms, les hans kommentar her. 



Nøkkelord