Åpner døren for global velferdseksport

Norden skal gå foran når det gjelder å utvikle innovative velferds-løsninger til hele verden (Foto: Norden.org)
En aldrende befolkning, livsstilssykdommer, kroniske pasienter og befolkningens stadig økende forventninger om hva helsevesenet skal løse og behandle, har satt velferds-innovasjon på dagsordenen i samtlige nordiske land.

 

En aldrende befolkning, livsstilssykdommer, kroniske pasienter og befolkningens stadig økende forventninger om hva helsevesenet skal løse og behandle, har satt velferds-innovasjon på dagsordenen i samtlige nordiske land.

- Hver for seg og sett utenfra er de nordiske landene små, men samler vi mange nordiske bedrifter og tjenesteleverandører, kan vi åpne dører for global eksport av velferds-løsninger. Gjennom Nordic Welfare Solutions-prosjektet skal vi hjelpe å utvikle og løfte innovasjonen fram, sier seniorinnovasjonsrådgiver og prosjektleder Mona Truelsen i Nordic Innovation.

Nordic Welfare Solutions-prosjektet er ett av seks store nordiske samarbeid med bakgrunn i initiativet «Nordiske løsninger på globale utfordringer» fra de seks nordiske statsministerne.

Målet er å bidra til å nå FNs 17 bærekraftmål med solid politisk støtte på øverste nivå, og gjøre Norden verdensledende innen helse- og velferdssystemer med eksportpotensial.

De nordiske landene er ofte banebrytende og viser vei når helseomsorgen transformeres for å møte fremtidens utfordringer, sier Truelsen.

Nordiske velferdsløsninger (Nordic Welfare Solutions) er en del av statsministrenes initiativ for nordiske løsninger på globale utfordringer (Nordic Solutions to Global Challenges). Initiativet ble lansert i september 2016 og dekker tidsrommet 2017–2019, og er basert på FNs mål for bærekraftig utvikling. Stefan Löfven (Sverige), Lars Løkke Rasmussen (Danmark), Erna Solberg (Norge), Juha Sipilä (Finland) og Bjarni Benediktsson (Island)  (Foto: Silje Katrine Robinson/norden.org)
Nordiske velferdsløsninger (Nordic Welfare Solutions) er en del av statsministrenes initiativ for nordiske løsninger på globale utfordringer (Nordic Solutions to Global Challenges). Initiativet ble lansert i september 2016 og dekker tidsrommet 2017–2019, og er basert på FNs mål for bærekraftig utvikling. Stefan Löfven (Sverige), Lars Løkke Rasmussen (Danmark), Erna Solberg (Norge), Juha Sipilä (Finland) og Bjarni Benediktsson (Island) (Foto: Silje Katrine Robinson/norden.org)

Sterkere sammen

Det å samarbeide på tvers av de nordiske landene gir styrke, bredde og ikke minst en større mulighet for å sette fart på innovasjon.

- Måten vi er rigget til i Norden, med alle våre velferds-modeller og samtidig høy grad av innovasjon, gjør at vi har gode forutsetninger for å utvikle løsninger på fremtidens globale helseutfordringer, ikke bare i Norden. Vi sitter allerede nå på løsninger som kan sendes ut i verden, sier prosjektlederen.

Digitalisering står høyt på agendaen i Arktis. Hva vil ny innovativ velferds-teknologi kunne gjøre for mennesker i nordområdene?

- Digitale løsninger innenfor telemedisin og e-helse kan gi mennesker som bor langt unna tjenesteleverandører en helt annen nærhet til viktige helsetjenester enn i dag. I tillegg kan ny velferds-teknologi øke manges selvstendighet i hverdagen, og redusere behovet for å eventuelt flytte nærmere sykehjem og andre helsetjenester, forteller Truelsen.

Seniorinnovasjonsrådgiver og prosjektleder Mona Truelsen i Nordic Innovation mener Norden kan bli verdensledende på både eksport og utvikling av innovativ velferdsteknologi. (Foto: Nordic Innovation)
Seniorinnovasjonsrådgiver og prosjektleder Mona Truelsen i Nordic Innovation mener Norden kan bli verdensledende på både eksport og utvikling av innovativ velferdsteknologi. (Foto: Nordic Innovation)

Mål om økonomisk vekst

Det som ligger bak Nordic Welfare Solutions er å bruke Norden som eksempel på at bærekraftig utvikling og innovasjon ikke er i strid med økonomisk vekst.

- Vi har fått utarbeidet en analyse av nordiske styrkeposisjoner innen helseteknologi, og arbeider nå parallelt med å utarbeide en merkevare. Vi kartlegger konkrete kunder i utvalgte markeder og planlegger en fokusert innsats på arrangementer og mot kunder i disse markedene, sier Truelsen.

Hun forteller at det ofte etterspørres helhetlige løsninger innen velferds-teknologi, at det er en mangelvare.

- Som region har vi i Norden mulighet til å lage samarbeidsavtaler med forretningsmessige mål med bedrifter som hvert enkelt land ikke har mulighet til. Slik kan bedrifter i Norden by på internasjonale store anbud sammen, sier innovasjonslederen.

Nye og større markeder

Samarbeidet Nordic Innovation kan åpne dører til markeder som ville vært lukket hvis landene i Norden jobbet nasjonalt og ikke sammen.

- Det gir mening å arbeide nordisk på eksport og lage merkevare av nordiske helseløsninger. I tillegg kan vi utvikle enda bedre og innovative løsninger til etterspørselen i Norden, som til sykehus og andre tjenesteleverandører. Vi kan samarbeidet tettere om hvilke behov de har, også på tvers av landegrensene, sier Truelsen.

Dette vil gjøre det lettere for utviklersiden å lage løsninger som er tilpasset de faktiske behovene i markedet over hele verden.

- Målet er at tjenesteleverandører og utviklere jobber tettere sammen på tvers av landegrensene, for eksempel gjennom testfasiliteter. Et spennende resultat av arbeidet vårt på dette området er Nordic Proof, et samarbeid mellom sju universitetssykehus fra hele Norden som tester ideer, produkter og løsninger profesjonelt med mål om å bidra til forretningsutvikling i det nordiske helsevesenet, avslutter Truelsen.






Nøkkelord