Skryt fra Erna, og Nussir venter på regjeringens ja

Statsminister Erna Solberg roste utholdenheten til Nussir som jobber for gruvedrift i Kvalsund, og varsler endelig svar på driftsøknaden før jul. (Foto: Arne F. Finne).
Statsminister Erna Solberg roste utholdenheten til Nussir som jobber for gruvedrift i Kvalsund, og varsler endelig svar på driftsøknaden før jul. (Foto: Arne F. Finne).

Når statsministeren skryter av selskapets tålmodighet fra talerstolen, oppfattes det som et lyspunkt for Nussir.

Gruveselskapet Nussir i Kvalsund i Finnmark har ventet på drifttillatelse lenge. Veldig lenge.

Men når statsminister Erna Solberg, under sin tale til Agenda Nord-Norge denne uken, skrøt av selskapets tidkrevende bestrebelser på å få i gang kobbergruva ved Repparfjorden, så oppfattes det som et klart lyspunkt.

- Det er helt klart en veldig gledelig, og ganske overraskende melding fra statsministeren, sier Øystein Rushfeldt, direktør i Nussir til High North News.

- Det er ikke så veldig vanlig at statsministeren trekker frem enkeltbedrifter på denne måten, så for oss er dette helt klart et lys i mørketiden. Våre partnere, som har skutt inn store pengesummer i dette prosjektet uten å få mye tilbake så langt, mottok Erna Solbergs visitt med glede, sier Rushfeldt.

Han tror bakgrunnen er at regjeringen ønsker å betrakte Nussir som et industrielt case for å forsøke å få til åpning av gruvesektoren i Norge igjen.

"I Finnmark har det vært jobbet lenge med å få til gruvedrift i Kvalsund kommune. Nussir ASA har fått godkjent reguleringsplan og utslippstillatelse, og NFD har søknaden om driftskonsesjon til behandling, og tar sikte på å fatte vedtak før jul i år – det er ikke så lenge til det siste svaret kommer".

Det var budskapet fra statsminister Solberg i Svolvær. Flere HNN har snakket med peker på at statsministeren neppe trekker frem Nussir som eksempel på pågangsmot i Nord-Norge, for deretter å slenge døren igjen foran ansiktet på selskapet.

Også Øystein Rushfeldt er ganske trygg på at driftskonsesojnen kommer, han er mest spent på hvilke vilkår departementet vil knytte til driften.

- Hele grunnlagsmaterialet er på plass, så det er egentlig ikke noe som skal tilsi at man sier nei til slutt. Hvilke vilkår vi får å drive under, det er et annet spørsmål som det blir spennende å studere nærmere når de foreligger, sier direktør Øystein Rushfeldt i Nussir.

 

Tags