Unge byplanleggere: - Dere må utnytte klimaendringene

Nawaar Adan fra Durban i Sør-Afrika, og indiske Mahak Agrawal fra New Dehli er to av godt over 500 deltagere som har vært med på den internasjonale Isocarp-konferansen som for første gang har blitt arrangert nord for polarsirkelen, denne uka. (Foto: Hege Eilertsen)
- I Arktis må man bare utnytte klimaendringene for det de er verdt, mener sør-afrikanske Nawaar Adan og indiske Mahak Agrawal. De to unge byplanleggerne sier de overveldet – både av naturen, folket og omgivelsene - etter en uke på den internasjonale ISOCARP-kongressen i Bodø.


- I Arktis må man bare utnytte klimaendringene for det de er verdt, mener sør-afrikanske Nawaar Adan og indiske Mahak Agrawal. De to unge byplanleggerne sier de overveldet – både av naturen, folket og omgivelsene - etter en uke på den internasjonale ISOCARP-kongressen.

Fylkeshovedstaden i Nordland har den siste uken huset en av verdens største arrangementene innen by- og samfunnsplanlegging. Den internasjonale organisasjonen ISOCARP (International Society of City and Regional Planners) har samlet over 520 internasjonale byplanleggere i Bodø.

Kongressen arrangeres i år for 54.gang, og for første gang i historien er arrangementet lagt til en by nord for polarsirkelen.

En "kalddusj" å komme til nord

Bodø ble valgt som vertsby etter at en ekspertgruppe fra organisasjonen gjestet byen i fjor, i forbindelse med «Ny by – ny flyplass»-prosjektet.

Les også: Smartbyen Bodø – prikken som vil bli verdens navle 

Årets hovedtema for kongressen er «Cool planning: Climate change & our urban future», og temaene engasjerer både indiske Mahak Agrawal og sørafrikanske Nawaar Adan.

Agrawal, som til daglig er byplanlegger New Dehli, har i hjemlandet mottatt flere akademiske utmerkelser etter at hun fullførte masterstudier i planlegging og arktitektur.

I dag jobber hun – blant annet – med å øke indiske millionbyers motstandsdyktighet mot konsekvensene av klimaendringene. I Isocarp har hun også bidratt som en av flere redaktører i den årlige utgaven av «Isocarp review» som i år har nettopp «Climate change planning» som hovedtema.

Det å komme til Norge – Arktis – og Bodø, det føles som å stå i en «kalddusj», sier hun. Med et smil:

- Men jeg elsker vinteren, og særlig stormene, så det er ikke noe problem, sier hun, før vi nesten føler oss forpliktet til å minne henne på at det her fortsatt bare er høst – og at vinterstormene i byen kan være langt heftigere enn i oktober.

- Det er uansett fantastisk å være her, og folk er så gjestfrie, kommenterer hun.

- Nord for polarsirkelen, og i Bodø, kan klimaendringene vise seg å være gunstige. Det er noe flere av talerne har lagt vekt på. Det kan gi muligheter både med utgangspunkt i heldige omstendigheter og beliggenhet. Det er en ting, men samtidig må vi jo alle tilpasse oss klimaendringene, sier Agrawal da vi spør de to hva de har lært om arktisk byplanlegging i løpet av kongressen. 

- Det er et sterkt samfunn her oppe, og jeg er imponert over hvor mye som virker å være mulig å utrette. Vi har hatt veldig spennende møter med kommunen, legger hun til.


Unik nærhet - til "alt"

Sør-afrikanske Nawaar Adan, som nettopp er ferdig med studier i by- og regionplanlegging, er enig.

- Det å utnytte klimaendringene til sin fordel, det er noe som har gått igjen og igjen, på kongressen. Det synes jeg er veldig bra tenkt.

- Det har vært ganske overveldende å være her, sier hun – både om muligheten til å få være med, og å få besøke Bodø.

- Det er en flott erfaring å ha med seg, dette. Bodø er et perfekt eksempel på en by hvor alt er så nært, hele tiden. Det er unikt at man faktisk kan gå fra flyplassen til sentrum, sier Nawaar, som selv har bidratt i studentgruppen som har laget designforslag for fylkeshovedstadens nye flyplass.

Der klimaendringene her nord blant annet viser seg i form av issmelting som gir muligheter for nye handelsruter, er situasjonen en ganske annen i Sør-Afrika.

- De merkes også veldig godt hos oss. Bare i Durban, hvor jeg bor, har vi to ganger det siste året hatt ekstremvær med sterke stormer og oversvømmelser – og det har vi aldri opplevd før, sier Adan.


Tags