Flyplasser på Grønland: Det blir spleiselag

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen (t.v.) og Grønlands selvstyreformann, Kim Kielsen, skrev under på en avtale om å spleise på Grønlands nye lufthavner i september i år. (Foto: Naalakkersuisut).
En samarbeidsavtale mellom mindretallskoalisjonen og Demokratene sikrer flertall for dansk-grønlandsk spleiselag for nye flyplasser.


En samarbeidsavtale mellom mindretallskoalisjonen og Demokratene sikrer flertall for dansk-grønlandsk spleiselag for nye flyplasser.

Flyplass-saken på Grønland har, i løpet av høsten, veltet en koalisjonsregjering og skapt et nytt flertall i Grønlandsk politikk. 

Nå er det klart at Demokratene (Demokraatit) sikrer flertall for Kim Kielsens nye mindretallskoalisjon – som består av Kielsens eget Siumut, Atassut og Nunatta Qitornai – ut denne valgperioden.

Dermed er det også klart at det blir flertall for flyplassavtalen som Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen og Kim Kielsen underskrev i september

Den avtalen innebærer at den danske staten spytter inn 700 millioner kroner i to av de planlagte tre flyplassene, og dessuten garanterer for lån og skyter inn millionbeløp til utviklingsfond.

Danmark skal til gjengjeld eie 33,3 prosent av lufthavnene.

I samarbeidsavtalen mellom koalisjonen og Demokraatit heter det blant annet at Demokraatit lover ikke å stemme for noen mistillitsforslag mot Kielsens selvstyreregjering – Naalakkersuisut.




Tags