- Vil gå hardt ut over Frp og Høyre ved neste kommunevalg i Finnmark

Finnmarkingene har sagt et kraftfullt og rungende nei til tvangsammenslåing med Troms. - Dette vil få konsekvenser, sier valgforsker Anders Todal Jensen ved NTNU. (Foto: Asbjørn Hammervik Flø)
– Folkeavstemningen i Finnmark vil få store konsekvenser for Frp og Høyre ved neste kommunevalg, mener professor i statsvitenskap og valgforsker Anders Todal Jensen ved NTNU.


- Folkeavstemningen i Finnmark vil få store konsekvenser for Frp og Høyre ved neste kommunevalg, mener professor i statsvitenskap og valgforsker Anders Todal Jensen ved NTNU.

- 87 prosent nei til tvangssammenslåing med Troms vil få store konsekvenser i Finnmark. Det vil gå hardt ut over Frp og Høyre ved neste kommunevalg om ett år dersom det ikke skjer noe i Stortinget. Et tap både Frp og Høyre vil ta med stor ro, mener Jensen, og legger til at tiden framover vil dreie seg om å vente.

Frustrasjon og nye lister

Jensen mener å tro det er Krf som avgjør om folkeavstemningen får politiske konsekvenser.

- Foreløpig skjer det ingen ting, nå blir det en ventesituasjon. Opposisjonen på Stortinget legger sine kabaler, og KrF avgjør om det får politisk konsekvens. Det kan være på vippen dersom ingen ting skjer på Stortinget, anslår Jensen.

Han gjetter at regjeringen kjører videre som varslet. På høyres landsmøte i april sa statsminister Erna Solberg at en folkeavstemning var bortkastet – at den ikke ville ha noen reell effekt.

- Jeg tror folk vil føle en betydelig frustrasjon, og at dette vil gi seg utslag i valg fremover. Det kan oppstå protester, slik som «Aunelista» eller noe lignende som Kystpartiet, sier valgforskeren.

Spesiell situasjon

Historisk sett er det ifølge Jensen ganske spesielt at det oppstår sterke diskusjoner om en fylkessammenslåing.

- Det har tidligere vært diskusjoner om kommunesammenslåinger. Det er ganske spesielt at fylkespolitikere går fylkesavstemnings-veien i denne saken, sier Jensen.

Han viser til tidligere kommunesammenslåinger som ikke bestandig har vært like fundert, gjennomtenkt og heldige.

- Det har skapt bitterhet og frustrasjon i kommunene som gir seg utslag i bygdelister, distriktslister og ikke minst i lokalvalg. Jeg ser for meg en «Finnmarks-liste» som en protest, sier statsviteren.

 

Tags