Valg på Grønland: Partnere i kamp om posisjoner

Sara Olsvig (Inuit Ataqatigitt) er klar til å utfordre Kim Kielsen (Siumut - t.h.) om lederposisjonen i Grønlands selvstyreregjering, mens Hans Eoksen (Partii Naleraq - under) er skuffet over at det blir nyvalg allerede nå. (Bakgrunnsfoto fra Grønlandsisen: Christine Zenino).
De to store partiene sitter sammen i dagens selvstyreregjering på Grønland, og er skarpe motstandere i den kommende valgkampen.

 

De to store partiene sitter sammen i dagens selvstyreregjering på Grønland, og er skarpe motstandere i valgkampen som allerede er i gang.

Kim Kielsen leder det største partiet, Siumut, og han leder selvstyret Naalakkersuisut. Sara Olsvig er leder av det nest største partiet, Inuit Ataqatigiit, og vil også gjerne ha posten som leder av Naalakkersuisut.


Svært close race sist

Ved forrige valg, tilbake i 2015, var det bare 325 stemmer som skilte de to partiene og mye tyder på et jevnt løp også i nyvalget i april.

Det sosialdemokratiske Siumut har opplevd flere opprivende interne strider de siste par årene – inkludert striden med utbryteren Vittus Qujaukitsoq - som håper å rekke å stille opp i valget med sitt nye parti.

Qujaukitsoq var tidligere en nær samarbeidspartner med Kim Kielsen, og også utenriksstatsråd i Kielsens regjering. Nå har han etablert Partii Nunatta Qitornai, og samler underskrifter for harde livet for å rekke fristen før nyvalget.


Håper Vittus ikke rekker det

Mange spekulasjoner går i retning av at Kielsen skriver ut nyvalg akkurat nå i håp om at Vittus Qujaukitsoq ikke skal rekke den viktige tidsfristen. Det vil bety en konkurrent mindre for den sittende formannen.

Hovedmotstanderen for Kielsen og Siumut er likevel Inuit Ataqatigiit og det sosialistiske partiets leder, Sara Olsvig.

Olsvig er i dag minister (naalakkersuisoq) for sosialsaker, familie, likestilling og justisområdet, og dessuten første visestatsminister etter Kim Kielsen.


Olsvig er klar til å overta

Til den grønlandske avisen sermitsiaq.ag  sier Olsvig at hun og partiet er klar til å ta det ansvaret som velgerne pålegger dem – inkludert lederskap i en ny regjering/Naalakkersuisut.

Det tredje koalisjonspartiet, Partii Naleraq ledes av veteranen Hans Enoksen, som er minister for næring, arbeidsmarked, handel og energi. Enoksen er også andre nestleder av Naalakkersuisut.


Ny fiskerilov et stridstema

Overfor sermitsiaq.ag uttrykker Enoksen skuffelse over at det er utskrevet nyvalg allerede nå  -  ikke minst fordi en svært omstridt fiskerilov nå stilles i bero i alle fall inntil det er valgt et nytt parlament (Inatsisartut).

Uroen omkring denne nye fiskeriloven er også en av grunnene til at Kim Kielsen nå vil ha et nytt valg til Inatsisartut. Det understrekes ikke minst av at Sara Olsvig nå forteller at Inuit Ataqatigiit ikke vil stemme for det lovforslaget som foreligger fra hennes egen regjeringskollega – fiskeriminister Karl Kristian Kruse (Siumut). 


Splittet opposisjon

Også det eneste reelle opposisjonspartiet i dagens Inatsisartut, det liberale Demokraatit, har hatt sine interne strider. To av partiets mest markante representanter, Michael Rosing og Tillie Martinussen, har meldt seg ut og startet sitt eget nye sosialliberale parti, Samarbeidspartiet.

Disse to er i samme situasjon som Vittus Qujaukitsoq; de må samle et tilstrekkelig antall underskrifter før de kan registrere partiet for parlamentsvalget.


Valgdato avgjøres tirsdag

Førstkommende tirsdag, den 13. mars, er det innkalt til ekstraordinær samling av Inatsisartut. Dagsorden består av ett punkt: Skal valgdatoen være den 17. eller den 24. april.




Tags