Disse artiklene likte dere best i 2017


Det har blitt en tradisjon at vi i High North News tar en aldri så liten vareopptelling på tampen av året. Hva har leserne satt mest pris på, eller i det minste: Hvilke artikler er mest lest gjennom 2017? 
Svaret er at våre lesere er like mangfoldige og uforutsigbare som nordområdene selv.
Nord-Norge fra tre til to fylker, advarsler mot rakettskjold og oljeboring - fra Russland, kulldrift på Svalbard og rubinutvinning på Grønland, Smartbyen Bodø, The Arctic Railway og reindrift i Norge og Sverige; spennet er i alle fall stort blant våre 10 mest leste artikler i året som gikk. 


Aller øverst på årets liste:


Fredag 5. mai kunne vi melde at;

"Flertallet i Stortinget, regjeringspartiene H og FrP og samarbeidspartiene Venstre og KrF har bestemt seg: Det blir to -2- regioner i nord.

High North News får bekreftet at flertallet i Kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget kommer til å offentliggjøre dette resultatet i løpet av dagen, onsdag 3. mai. Troms og Finnmark slås sammen til én region/ett fylke, mens Nordland består som vi kjenner det i dag."

Hele artikkelen.




En god nummer 2:


Allerede 22. februar bragte High North News et eksklusivt intervju med Russlands nye ambassadør, og den engelskspråklige versjonen av dette intervjuet ble flittig lest;

– Norske myndigheter må avgjøre hvilken vei de vil gå, lyder den klare beskjeden fra Russlands nye ambassadør til Norge, Teimuraz Otarovich Ramishvili. – Norsk deltagelse i NATOs rakettskjold vil sette landets grenser i fare.

Hele artikkelen.



Jernbane som nummer 3:


Nok en engelskspråklig pallplassering - artikkelen der vi fortalte om de ambisiøse planene for en arktisk jernbane; Et samarbeid mellom finske og norske jernbanemyndigheter, sterkt applaudert av Kirkenesordfører Runa Rafaelsen - dersom banen kommer til å gå mellom Rovaniemi og Kirkenes. Dette var den 19. september.


Hele artikkelen.



Kullsvart optimisme nummer 4:


Så sent som 24. januar, for under ett år siden, mente styret i Store Norske Spitsbergen Kulkompani at det var gode muligheter for å gjenoppta kullgruvedrift;

– Det er betydelig bedre utsikter nå enn for ett år siden, men det er også innlysende at vi må se en stabilitet i prisen før det kan komme på tale å starte igjen med kulldrift fra Svea og Lunckefjell, presiserte adm. dir. Wenche Ravlo overfor HNN den gang. Nå vet vi bedre.

Hele artikkelen.



5. plass for grønlandske rubiner

High North News har fulgt LNS' grønlandske rubineventyr over flere år. Nå er det visstnok like før man kan starte høstingen av et langvarig og kostbart prosjekt. Den 7. november skrev vi;
"LNS på Grønland regner med å omsette rubiner for mellom 200 og 300 millioner kroner neste år. Greenland Ruby, det nordnorskeide gruveselskapet på Grønland, håper å dra i land det første rubinsalget før nyttår, og tar sikte på mellom 10 og 15 prosent av verdensmarkedet."


Hele artikkelen.




Smartbyen inn som nummer 6:


24. mars presenterte vi planene for "Ny by - ny flyplass" i Bodø, et prosjekt som har vakt internasjonal oppsikt og begeistring. “Never underestimate a crisis”, proklamerte prosjektleder Daniel Bjarmann-Simonsen, og viser til den skaperkraften som oppsto da det var klart at Bodø ville miste kampflybasen. 

Hele artikkelen.




Russland tilbake som nr. 7:


Den  norske versjonen av intervjuet med den advarende russiske ambassadør Teimuraz Otarovich Ramishvili vakte også våre leseres oppmerksomhet. 
"Hvis Norge påstår at dette bare er et tiltak for å sikre egne grenser, så er det ikke sant. Det er ikke noe vi vil tro på", sa han blant annet.

Hele artikkelen.




Prikken på kartet også nr. 8:


Bodø, med "Ny by - ny flyplass" markerer seg også i engelsk språkdrakt. "The Dot That Wants to Become the Center of the World" var tittelen på presentasjonen som fanget stor oppmerksomhet blant våre lesere.

Hele artikkelen.



Oljeadvarsel på 9. plass - fra Russland:


På 9. plass er det ikke den russiske ambassadøren, men russiske fiskere som kommer med en advarsel til Norge: "Vi er svært kritiske til olje- og gassaktivitet i disse havområdene, skriver organisasjonens generaldirektør Nikolai Demianenko i et brev til Kjell Ingebrigtsen, leder i Norges Fiskarlag."
Det er Lofoten, Vesterålen og Senja han sikter til. Artikkelen er fra 15. september.

Hele artikkelen.


10. plass til "Grenseland".



En fortelling om en film - en film om reindrift og om kulturelle forskjeller, om misforståelser og kunnskapsløshet, laget av fotografen Arvid Larsen, var årets 10. mest leste artikkel. 

– Jeg vil vise folk at her er det en kultur verd å ta vare på – en kultur som finnes rett utenfor vår egen stuedør, og som vi vet lite eller ingenting om, fortalte Larsen våre lesere den 7. april.

Hele artikkelen.