Rekordomsetning - håver inn penger på gåtur med trekkhund

Å dra på fjelltur med en husky har blitt stor aktivitet i turistnæringen for Kirkenes Snøhotell. (Foto: Kirkenes Snøhotell)
Kirkenes Snøhotell har 180 Alaska Huskyer. Hunder som er ment å trekke slede vinterstid og som er en massiv turistmagnet. Nå har de firbente lært å gå pent i bånd med fotturister.


Kirkenes Snøhotell har 180 Alaska Huskyer. Hunder som er ment å trekke slede vinterstid og som er en massiv turistmagnet. Nå har de firbente lært å gå pent i bånd med fotturister.

- Dette tilbudet har blitt knallpopulært, folk elsker det. For oss er det nesten litt tullete, det å ta 750 kroner for en rusletur med en trekkhund i band, sier eier Kåre Tannvik (64).

For hva gjør man med trekkhunder sommerstid, når temperaturen stiger, snøen smelter og de likevel har behov for aktivitet og nærhet til mennesker?

- Vi har tatt ut hunder som egner seg til dette formålet, trent dem opp slik at de oppfører seg når de går i tau, at de går fint. For alle elsker trekkhunder på vinteren, men ikke like mye på sommeren. Nå har vi gjerne 20-30 gåturer om dagen, og det er fantastisk for huskyene, sier Tannvik.

Turen er enkel. Det fyres bål, man griller reisdyrpølse og opplever natur.

- Vi tilbyr noe folk liker. Noe som er veldig undervurdert,  sier hotelleieren.

 

Hva gjør man når nordlyset og snøen forsvinner? Jo man venter på regnbuen og tar hundene med på gåtur i bånd. (Foto: Kirkenes Snøhotell)
På tur med egen husky i fjellet. En enkel, men svært populær aktivitet. (Foto: Kirkenes Snøhotell)
Å gå tur med husky i magebelte kan være en krevende øvelse. Derfor har Kirkene Snøhotell egne ansatte som trener hundene til formålet. For hundene, de er vant til å trekke og jobbe hardt. (Foto: Video/Kirkenes Snøhotell)

Verdt innsatsen

Tannvik har ansatt to hundetrenere som spesifikt jobber med sosialisering av valper, får dem rolige og turistvennlige.

-Innsatsen med hundene sommerstid er gull verdt, vi får betalt for dette arbeidet når vinteren kommer, sier Tannvik.

For turister elsker sosiale hunder, at de får kontakt med dyret og opplever nærhet.

-Det vi ser er at hundene blir mer harmoniske når de blir aktivisert sommerstid og får spesifikk trening i forhold til jobben de skal gjøre. Det blir mindre slåssing i hundegården og valpene blir mer håndterbare og sosiale ved hjelp av hundetrenere, sier eieren.

For det er hundene Tennvik lever av, i tillegg til kongekrabbe, fiske og båtturer.

Det urbane mennesket søker i følge Kåre Tennvik tilbake til sine røtter. Han mener det er ganske enkelt. (Foto: Kirkenes Snøhotell)
Ekstra innsats med trekkhundene sommerstid, gir en mer harmonisk flokk i hundegården. (Foto: Kirkenes Snøhotell)

Norges største vinterbedrift

I følge Tennvik er Kirkenes Snøhotell Norges største på vinteraktiviteter sett bort fra store skianlegg, med 80 ansatte og tilbud som er ettertraktet verden rundt.

-Vi kommer til å passere 40 millioner i 2017, det er helt vilt. Det handler om å gi et tilbud til det urbane bymennesket, de som har mistet litt av livet, bor i ei blokk og som er mest opptatt av trikketider når de skal fra A til Å. Og det er ikke bare utlendinger som kommer hit. Også nordmenn, gjerne fra Oslo-gryta og andre storbyer, sier Tannvik.

For det er «back to basic», tilbake til sine røtter som er den røde tråden. Det å kjenne at man lever i ett med natur og dyr. Nå også på sommerstid. For turistene, de oppsøker nord – hele året.

Kåre Tannvik i Kirkenes Snøhotell synes nesten det er litt tullete at tur med husky har blitt en så populær turistaktivitet. (Foto: Kirkenes Snøhotell)
I følge eier og gründer Kåre Tannvik kommer Kirkenes Snøhotell til å passere 40 millioner i 2017. Ikke bare på tur med hundespann vinterstid, men også på fotturisme med husky. (Foto: Kirkenes Snøhotell)

Tags