Milliardkontrakt på nye hurtigruter

Adm. dir. ved Kleven, Ståle Rasmussen (t.v.) og Hurtigrutens konsernsjef, Daniel Skjeldam, var lutter smil da intensjonsavtalen ble presentert i Bergen i dag. (Foto: Tor Farstad).
Hurtigruten AS og skipsbyggeren Kleven har inngått en intensjonsavtale om bygging av inntil fire nye skip. Den største investeringen i Hurtigrutens historie.

 

Hurtigruten AS og skipsbyggeren Kleven har inngått en intensjonsavtale om bygging av inntil fire nye skip. Den største investeringen i Hurtigrutens historie.

Skipsbyggingskonsernet Kleven og Hurtigruten skal bygge «de råeste ekspedisjonsskipene i verden», skal vi tro en pressemelding fra de to konsernene.

Historiens største

- Dette er den største investeringen i Hurtigrutens 120-årige historie. Det er en milepæl for oss, norsk reiselivsnæring og norsk skipsindustri. Vi skal bygge de råeste ekspedisjonsskipene i verden, og alt ligger til rette for at vi skal gjøre det her i Norge, midt i hurtigruteleden, sier Hurtigrutens konsernsjef Daniel Skjeldam.

Det var Skjeldam og administrerende direktør ved Kleven, Ståle Rasmussen, som offentliggjorde intensjonsavtalen om bord på MS Polarlys i Bergen tidligere i dag, torsdag. Avtalen omfatter bygging av to skip, med opsjon på ytterligere to.

Slik skal de nye hurtigruteskipene bli seende ut. (Illustrasjon: Rolls Royce).
Slik skal de nye hurtigruteskipene bli seende ut. (Illustrasjon: Rolls Royce).

Over 10 år siden sist

Det er mer enn ti år siden Hurtigruten sist bygde et nytt skip, ekspedisjonsskipet MS Fram. Hurtigruten har i denne prosessen vurdert tolv verft over hele verden. Valget falt på Kleven i Ulsteinvik. Tre av dagens hurtigruteskip er bygd ved Kleven. Det siste skipet som ble levert fra verftet var MS Finnmarken i april 2002.

- Vi har vurdert tilbyderne ut fra et omfattende sett kriterier hvor kvalitet, leveransedyktighet og pris har veid tyngst. Det var spesielt hyggelig å se at et norsk verft kom best ut. For oss er det viktig at Hurtigruten igjen kan bidra til aktivitet og arbeidsplasser i en stolt og lang norsk verftstradisjon, sier Skjeldam.





Om skipene

Spesialdesignet ekspedisjonsskip for polare farvann

Tilpasset også den norske kystruten

Antall passasjerer: Om lag 600

Antall lugarer: Om lag 300

Dimensjoner (ytre): Lengde 140 m, bredde 23 m, høyde 29 m

Dyptgående: 5,3 m

Levering: Første skip juni 2018, andre skip juni 2019

Isforsterket skrog

Tags