Tromsø botaniske hage – kåret til en av verdens ti fineste

Professor i botanikk og daglig leder ved Tromsø botaniske hage, Arve Elvebakk (65), er sjokkert over at Tromsø Botaniske hage har blitt kåret til en av verdens fineste hager av den engelske avisen The Guardian. (Foto: Tromsø botaniske hage)
The Guardian kåret nylig Tromsø botaniske hage til en av verdens ti fineste hager.

The Guardian kåret nylig Tromsø botaniske hage til en av verdens ti fineste hager.

- Vi er litt sjokkert, for vi er ikke blant de beste hagene, men vi er spesiell, sier professor i botanikk og daglig leder ved Tromsø botaniske hage, Arve Elvebakk.

I kåringen beskriver den engelske avisen The Guardian hager fra Japan, India, Skotland, England, Nederland, Mexico, Italia og Tyskland - og Norge.

Les kåringen i The Guardian.


- For noen år siden var BBC her og filmet, for etterpå å kåre oss til en av verdens fem fineste hager.  Og slike kåringer gjør at utlendingene kommer på besøk. For ryktene går, og vi behøver ikke å finne på så mye sprell gjennom internett og facebook for at folk skal høre om oss, sier Elvebakk.
Mellom kampesteiner, i et så riktig miljø som mulig, vokser små fargerike arktiske planter i Tromsø botaniske hage. (Foto: Trømsø botaniske hage.)
Annerledes hage

Det som ifølge Elvebakk gjør Tromsø botanisk hage så spesiell, er at de arktiske plantene er plassert i et dramatisk landskap som ligner miljøet de faktisk vokser i.

- Vi har planter fra nordområdene i et dramatisk fjellandskap, og hentet i sin tid over hundre lass med kampestein og bygget opp et landskap som ligner det vi finner i fjellene. Og mens de fleste andre botaniske hager ser ut som parker, gjør dette at vi skiller oss ut. Og utlendinger som er vant med disse parkene synes at vi er helt spesiell, sier Elvebakk.

Han beskriver stier mellom kampesteinene med små fargerike planter fra nordområdene.

- De fleste plantene våre er små og fargerike, og de er svært vanskelig å dyrke andre steder. De klarer seg ikke i Mellom-Europa, sier botanikeren som i mange år reiste rundt i Arktis for finne spennende planter.
Tromsø botaniske hage er populær, og hver år kommer det 40.000 besøkende for å se de små fargerike plantene mellom kampesteiner i nord. Planten Primula florindae tåler det arktiske klimaet godt. (Foto: Tromsø botaniske hage)
Mer sjelden enn Pandaen

Elvebakk har en klar favoritt blant de arktiske plantene, og trekker fram en type han forteller er helt spesiell.

- Polarnyresoleie er helt fantastisk. Det er verdens mest sjeldne plante og finnes kun på Kapp Thordsen på Svalbard. Og det finnes bare mellom 30 og 50 av den, så den er mer sjelden enn Pandabjørnen, sier Elvebakk.

Fordi den arktiske planten er så sjelden, er man i dag redd den skal forsvinne helt og holdent.

- I redsel for at en reinflokk skal gå amok og ødelegge de få plantene som er igjen, så har Tromsø botaniske hage tatt planten til seg for såkalt sikkerhetsdyrking i fall den skulle utryddes. Og det gjør vi med flere sjeldne planter som vokser i nord, sier Elvebakk.
Mellom kampesteiner og små stier, vokser de små arktiske plantene i Trømsø botaniske hage. Veronica Caespitisa er en plante som kommer rundt 17-mai og som er en del av den arktiske botaniske samlingen lengst nord. (Foto: Tromsø botaniske hage)
Populær hage – dag som natt

Tromsø botaniske hage er populær, og hver år kommer det 40.000 besøkende for å se de små fargerike plantene mellom kampesteiner i nord.

- Vi er populære, og folk besøker hagen både dag og natt. Vi har særlig en gjest fra Japan som kommer hvert eneste år. Han reiser rundt i hager og kommer stadig tilbake, sier Elvebakk.

Hagen er med sin beliggenhet på nesten 70 grader nord, er verdens nordligste botaniske hage.

- Dette er nok også med på å gjøre oss spesielle, sier Elvebakk.

 


Fakta:

Arktis er tundralandskapet nord for den polare tregrensen. 

I samlingen har Tromsø botaniske hage over 30 arter i sikringsdyrking. Det gjelder de aller mest sjeldne artene fra Nord-Norge og Svalbard, slik at Norge skal ha genmateriale i bakhånd hvis noe kritisk skulle skje med populasjonene i naturen. 

Den aller sjeldne er polarnyresoleie (Ranunculus wilanderi), i hele verden kun kjent fra en lokalitet på Svalbard, der det bare finnes omkring 50 individ. 

Kilde: Universitetsmuseet i Tromsø
Polarnyresoleie, en av verdens mest sjeldne planter og vokser kun på Kapp Thordsen på Svalbard. (Foto: Tromsø botaniske hage)

Tags