Kraftig jordskjelv på Svalbard

Et godt merkbart jordskjelv målt til 5,3 på Richters skala gjorde at det ristet i husene i Longyearbyen på Svalbard. (Foto: Mateusz War/Wikimedia Commons)
Tirsdag klokken 12.31 var det et kraftig jordskjelv i Storfjord utenfor Edgeøya på Svalbard, 126 km øst-sørøst for Longyearbyen . Målinger viser at skjelvet hadde en styrke på 5,3 målt i Richters skala.

Tirsdag klokken 12.31 var det et kraftig jordskjelv i Storfjord utenfor Edgeøya på Svalbard,
 126 km øst-sørøst for Longyearbyen . Målinger viser at skjelvet hadde en styrke på 5,3 målt i Richters skala.

- De som registrerer jordskjelv sier at dette var et kraftig et. Folk har kjent at det ristet i husene, men vi har ikke fått opplysninger om skader, sier sysselmannførstebetjent Christian Svarstad.

Han forteller at det er flere år siden det sist gang ble målt slik aktivitet på Svalbard.

- Jeg husker ikke nøyaktig årstall, men det er en god stund siden, sier Svarstad.

21. februar 2008 ble det mål et jordskjelv med en styrke på 6,2 på Richters skala. Og i følge Svalbardposten ble det i 2014 målt et mindre jordskjelv i Storfjorden, med en styrke på 2,76.


Stor aktivitet


Svarstad forteller at det nå forventes etterskjelv, og at aktiviteten var stor i det skjelvet sto på selv om det skal ha vært på ti meters dyp.

- Det er ikke så mye annet å gjøre enn å vente og overvåke. Det kan komme nye, men aller først forventer vi etterskjelv. Så vi følger utviklingen, sier han.

Og at overraskelsen var stor, er det ingen tvil om.

- Vi er ikke vant til jordskjelv, så vi ble helt klart overrasket. Og når det plutselig rister i husene, er det klart mange ble redde, sier sysselmannoverbetjenten.

Richters skala karakteriserer rystelser mellom 5,0 og 5,9 som "ødeleggende rystelser".



Det ble kl. 12:32 (lokal tid) registrert et stort jordskjelv i Storfjorden med et foreløpig styrkeestimat på 5.3 i Richters skala. Det ble kraftig følt i Longyearbyen. (Foto: NORSAR)

Tags